Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 23 februari

Var noga med kalvarnas bete

Det är bekvämt att släppa kalvarna på samma bete år efter år. Men samtidigt är det där som parasittrycket är som högst. Därför bör man undvika att släppa djur där som inte har hunnit utveckla någon immunitet mot parasiter.

 Lena Stengärde.
Lena Stengärde. FOTO: Växa Sverige

– Vissa betesmarker har låg parasitbörda. Dit hör nyanlagda vallar eller betesmarker som inte betats av nötkreatur på ett tag. De permanenta betena där de allra yngsta djuren går år efter år är de med högst parasittryck, säger Lena Stengärde, veterinär på Växa Sverige i Kalmar.

Unga mer känsliga

Vuxna djur är minst känsliga mot parasiter, kalvar som inte går med kor är de som klarar parasittrycket sämst. Unga andragångsbetare är känsligare än äldre andragångsbetare.

– Förstagångsbetarna har ingen immunitet att falla tillbaka på utan behöver utveckla den. Dikalv med ko får med modersmjölken i sig de parasiter som finns på betet, men i långsammare takt och kan i bästa fall utveckla immunitet under tiden, säger Lena Stengärde.

Få skickar in prover

Hur stort parasittrycket är och vilka parasiter man har kan man få reda på genom analyser av blodprov eller träckprov. Träckproverna ska helst tas från flera individer i gruppen och de ska skickas när de är färska. Fyra till sex veckor efter betessläpp är det lämpligt att ta träckprover.

– Det kostar bara några hundralappar. Ändå är det försvinnande få som skickas in för analys, säger Lena Stengärde.

Strategier krävs

Ett annat sätt att få reda på om man har parasiter i sin besättning är att vara uppmärksam på eventuella slaktanmärkningar.

Det krävs strategier och planering för att hålla parasittrycket nere. Beroende på hur mycket mark man har, vilka åldrar det är på djuren, om markerna är torra eller blöta finns det olika åtgärder att vidta. Betesvila är en, att dela in betena i fållor en annan.

Avmaskning kan behövas

Har man ett högt parasittryck kan det krävas att man förnyar betena. Har man äldre djur är det lämpligt att släppa dem på marker med högt betestryck, de ”städar upp” och därmed blir parasittrycket lägre för de som kommer efter.

Om man har fått parasiter får man avgöra om man ska avmaska djuren. Om det finns 250-500 ägg per gram träck kan avmaskning vara befogat.

– Efter avmaskning ska djuren flyttas direkt till nytt bete med lågt parasittryck för att undvika att de återinfekteras, säger Lena Stengärde.

FAKTA: Parasiter på nötkreatur

Beteskoccidier, löpmagsmask, tunntarmsmask, lungmask och stora leverflundran.

Vanligast är beteskoccidier, löpmagsmask och tunntarmsmask. Samtliga parasiter kan orsaka viktminskning, nedsatt tillväxt, minskad mjölkproduktion. Även diarré kan förekomma. Lungmasken kan även orsaka hosta och feber. Av stora leverflundran kan djuren även få skador på levern.

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Vill du läsa vidare?

från 135:- /mån

Bli medlem i LRF

  • Du får Sveriges största företagarorganisation i ryggen. LRF jobbar för landsbygdens framtid.
  • Land Lantbruk/Skogsbruk och familjetidningen Land ingår, både print och digitalt.
  • Dessutom en rad andra förmåner och erbjudanden.
från 171:- /mån

Prenumerera på Land Lantbruk

  • Du får 3 tidningar varje vecka + tillgång till digitalt innehåll
  • Land Lantbruk med Skogsbruk – Sveriges största fack- och nyhetstidning inom jord och skog
  • Land – Sveriges gladaste veckotidning
Till toppen