Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 april

Vårbruk högtid för tjuvarna

Vårbruket är högsäsong för tjuvarna. Stöldbegärliga maskiner och föremål lämnas utomhus och arbetstempot på gårdarna är högt.

GPS antenn John Deere stöldbegärligElver Karlsson, Koby, Fjärdhundra
Bild 1/4GPS antenn John Deere stöldbegärligElver Karlsson, Koby, Fjärdhundra FOTO: Per Emgardsson
Traktorskärm, dator i traktor John Deere Elver Karlsson, Koby, Fjärdhundra
Bild 2/4Traktorskärm, dator i traktor John Deere Elver Karlsson, Koby, Fjärdhundra FOTO: Per Emgardsson
Traktornyckel standard
Bild 3/4Traktornyckel standard FOTO: Per Emgardsson
Bild 4/4 FOTO: ISTOCK

Traktordatorer, antenner och växtskyddsmedel är populära bland mindre nogräknade besökare på landsbygden så här års. Men det finns sätt att skydda sitt företag.

På tio år har medelvärdet från stölder på skånska lantbruk ökat från 11 000 till 50 000 kronor per stöld. Och då ingår inte traktorer eller diesel ur traktortankar, berättar Peter Birch-Jensen på Länsförsäkringar Skåne. Trenden är densamma i resten av landet.

Dåliga lås

Flest stölder sker nu, från vårbruksstarten, och fram till midsommar när maskiner och varor står ute. Riktigt eftertraktat är GPS-antenner och traktorskärmar. Peter Birch-Jensen berättar att Skåne och Danmark drabbats av en serie stölder den senaste tiden. Särskilt antenner och skärmar har stulits. Tidigare har John Deere-utrustningar varit extra stöldbegärliga, men nu har även Trimble-utrustningar försvunnit.

– Många traktorer har dåliga lås. Kör därför helst in traktorn i maskinhallen över natten, säger Peter Birch-Jensen. Går inte det, ta åtminstone bort antennen som lyser vit eller gul på taket, och plocka gärna bort skärmen inne i traktorn. När sakerna ändå är inplockade, skriv upp serienummer och stöldmärk dem med DNA-färg.

Lagra under tak

Växtskyddsmedel är också stöldbegärliga. De ska förvaras inlåsta. Trots det har de flesta stölderna ändå skett genom att tjuvarna brutit sig in i kemförrådet, inte ute på fält.

Konstgödselstölder har hittills inte varit något större problem i Skåne, kanske för att säckarna kräver proffsigare resurser att dra i väg med. Men säkrast, ur alla avseenden, är att lagra säckarna under tak, skyddade mot regn och insyn.

– Många vanliga enkla och sammansatta konstgödselprodukter innehåller sammanlagt mer än 16 viktprocent kväve från nitrat- och ammoniumföreningar, alltså N16 eller mer. Sådan gödsel får enligt EU-regler bara säljas till lantbrukare och andra yrkesmässiga användare, säger Lorens van Dam på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Rapportera till polis

Reglerna innebär bland annat att man är skyldig att rapportera försvunnen gödsel till polisen. Information om EUs säkerhetsregler för konstgödsel hittar du på MSB.

Information om preparatförråd finns här.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen