Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 juni

Vill bli norra Europas viktigaste fältdag

SLÄTTE, TÖREBODA

Slätte ekodag har som målsättning att bli norra Europas viktigaste fältdag för ekologiska lantbrukare.

De cirka 500 platserna till årets ekodag var slutsålda långt i förväg trots ett biljettpris på 1 500 kronor. Ungefär två tredjedelar av deltagarna var aktiva lantbrukare och några hade rest långt för att vara med.

 Runt 500 personer gästade årets Slätte ekodag och samlades i ett gigantiskt tält för att lyssna till de fyra föredragshållarna.
Runt 500 personer gästade årets Slätte ekodag och samlades i ett gigantiskt tält för att lyssna till de fyra föredragshållarna. FOTO: Göran Berglund

Detta var andra året som värdparet Emil och Therese Olsson på Slätte Gård tog hjälp av Olle och Cecilia Ryegård, som driver marknadsbevakningen Ekoweb, för att lotsa arrangemanget framåt. Nu finns planer att ta det vidare till ännu högre höjder.

– Vi sticker inte under stol med att vi har stora ambitioner inför framtiden. För att lyckas måste vi knyta fler samarbetspartners till oss, vara på tå och se vad som händer runt om i världen för att vara först med det i Sverige, säger Cecilia Ryegård.

”Måste ha fantasi”

Årets fyra föreläsare var Kristian Ormset, norsk expert på mikrolivet i jorden, Jonny Ulvstorp från Biodlarna, Søren Ilsøe, profil inom det plöjningsfria jordbruket i Danmark, samt affärsrådgivaren Jan Lagerroth från LRF Konsult.

 Jan Lagerroth, affärsrådgivare specialiserad på ekologisk produktion, gav goda råd för att öka lönsamheten. Hans viktigaste budskap är att se helheten i företaget.
Jan Lagerroth, affärsrådgivare specialiserad på ekologisk produktion, gav goda råd för att öka lönsamheten. Hans viktigaste budskap är att se helheten i företaget. FOTO: Göran Berglund

– Sedan kan vi förstås inte bara ta andras idéer utan vi måste också ha fantasi. Men faktum är att vi har ganska gott om vilda funderingar som vi vill testa och prova på, säger Cecilia Ryegård.

En del i satsningen är en hög nivå på mat och dryck. I år var det grillandslagets chefskock Ulrik Lindelöv från Alingsås som serverade en ekologisk grillbuffé.

SE FILM: Stort intresse för Slätte ekodag – som vill bli än större

Till toppen