Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 19 maj 2017

Den stora förloraren är djurägaren

Fallet med omhändertagandet av ett stort antal kaniner, som jag beskrev i en tidigare ledare, har utvecklats till en olustig historia. Det skriver Kerstin Davidson, Land Lantbruks politiska redaktör. 

FOTO: Arkivbild

Veterinären som på polisens uppdrag skötte omhändertagandet blev föremål för trakasserier på nätet.

I det läget väljer SVT Jämtland att titta på fallet. SVT vinklar på näthat mot veterinärer, undertecknad blir i publiceringen stämplad som spridare av "rykten". I ett nyhetsinslag återgavs Länsstyrelsens anmärkningar mot ägaren till kaninerna, men djurägaren Hanz Johansson själv bereddes inte möjlighet att komma till tals.

Fokus flyttas från kärnfrågan, och näthatet byter riktning.

För kärnfrågan är den här: Var verkligen ingripandet mot Hanz Johansson motiverat?

Veterinärbesiktningen visar att kaninerna var välmående. En hane har en skada och avlivas. Men när skadan uppstått är oklart, besiktningen sker först närmare två veckor efter att djuren flyttats från gården.

Myndigheten hade förbjudit Hanz Johansson att hålla kaniner i utomhusburar vintertid, trots att detta är tillåtet enligt Jordbruksverkets föreskrifter. Ett skäl var att vattnet i vattenkopparna var fruset när Länsstyrelsen kom på inspektion. 

Så är det förstås vintertid i Jämtland. Även om djuren fått vatten på morgonen kan det vara fruset senare på dagen. Och Jordbruksverket föreskriver inte annat än att kaniner utomhus vid minusgrader ska ges uppvärmt vatten minst två gånger per dag.

När djurskyddslagen kom till 1988 skulle myndigheterna ingripa vid allvarliga missförhållanden och misshandel av djur. Men 2001 skärpte dåvarande ministern Margareta Winberg lagen, omhändertaganden kunde nu ske även vid misstanke om att djur skulle kunna fara illa. Det gav utrymme för godtycke. Och sedan länsstyrelserna tog över tillsynen har antalet omhändertaganden av djur ökat markant.

SVT Jämtland granskar inte myndighetens agerande mot en enskild djurägare, i stället går man lydigt Länsstyrelsens ärenden. I många allmänmediers ögon tycks myndigheterna alltid ha rätt – när det handlar om djur. 

Den stora förloraren blir trots allt djurägaren. Utöver förlusten av 86 avelsdjur blir han nu skyldig att betala kostnaden för omhändertagandet; 232 000 kronor.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen