Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 10 november

Håkan Juholts varning borde tas på allvar

Med otydligt skrivna lagar har ansvariga politiker frånhänt sig makten till myndigheter och domstolar. Det skriver Kerstin Davidson i dagens ledare.

Förre s-ledaren Håkan Juholt hamnade i blåsväder härom veckan. Det var i en intervju i Svenska Dagbladet som Håkan Juholt, numera ambassadör på Island, uttryckte farhågor för demokratins framtid i Sverige. ”Vi håller på att avveckla demokratin”, sa han, och varnade för ”ett expertstyre där vi inte låter landet styras av medborgarnas värderingar”.

Uttalandet möttes av ett samfällt fy från svenska ministrar. En ambassadör ska tala väl om sitt land ansåg de, och Håkan Juholt tvingades till avbön. Men hade han fel i sak?

Tendenserna till utvecklingen av samhället mot en teknokrati kan redan skönjas. I Land Lantbruk har vi åtskilliga gånger berättat om det expertstyre som drabbar de gröna näringarna. Om hur äganderätten urholkas när myndigheter tolkar artskyddsförordning och vattendirektiv. Äganderätten är förvisso grundlagsfäst, men den kan göras alltmer värdelös när markägares rätt att förfoga över sin mark inskränks.

Ett annat exempel är strandskyddet. När lagen ändrades var politikernas tanke att strandskyddet skulle bli mer flexibelt, det skulle bli lättare att bygga strandnära i glesbygd. Men när myndigheterna fick hand om saken blev effekten den motsatta; ett utökat strandskydd.

Med otydligt skrivna lagar har ansvariga politiker frånhänt sig makten till myndigheter och domstolar. När det handlar om miljöfrågor – vilka ju i hög grad berör de areella näringarna – är det antagligen bekvämast så. Den politiker som tar ett beslut som misshagar miljörörelsen riskerar att mötas av högljudda protester som ger eko i medierna. Då är det enklare att avstå, till exempel från att se över den luddiga artskyddsförordningen.

Samtidigt befolkas våra myndigheter alltmer av personer med en privat agenda. De har sökt sig till myndigheter med miljöansvar för att jobba med frågor de brinner för, och därmed fått makt att påverka. Land Lantbruk speglade i en serie reportage i våras denna tendens. Klassiska ämbetsmannaideal – oväld, omutbarhet och opartiskhet – som har präglat svensk statsförvaltning i århundraden håller nu på att devalveras. Allt det här sker på bekostnad av enskildas rättssäkerhet.

Håkan Juholt satte fingret på en öm punkt. Hans varning borde tas på allvar i stället för att mötas med nedlåtande kommentarer.

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen