Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 17 februari

Statens baggböleri i Jokkmokk

Baggböleri har blivit ett begrepp för hur sågverk lurade av skogsbönder mark och virke på 1800-talet. I Jokkmokk talar man numera om statens baggböleri. Det skriver Kerstin Davidson, politisk redaktör.

Kerstin Davidson.
Kerstin Davidson.

I den nordliga kommunen finns landets största sockenallmänning med 39 000 hektar produktiv skogsmark. Men nu vill staten lägga beslag på bortåt 17 000 hektar av allmänningens marker, de ska skyddas. Enligt förvaltaren Christian Rimpi handlar det om 40 procent av allmänningens avverkningsmogna skog.

– Våra omsättningstillgångar blir låsta, förklarar han.

Allmänningen har redan avsatt 30 procent av arealen för naturvård, då naturvärdena är höga. Men det räcker förstås inte, när länsstyrelsen är ute på shoppingrunda.

Till saken hör att enligt Lagen om allmänningsskogar får allmänningen inte förminskas. Därför måste staten ställa upp med ersättningsmark. Problemet är att i Jokkmokks kommun – till ytan något större än hela landskapet Värmland – är 60 procent av arealen redan skyddad, och någon statligt ägd ersättningsmark finns inte att uppbringa. Därför har allmänningen erbjudits mark på andra håll, bland annat i Pajala 30 mil bort.

Allmänningen får nu allt svårare att gynna den egna bygdens entreprenörer, vilket man hittills gjort. Alltmer av Jokkmokk förvandlas till reservat, på sysselsättningens bekostnad. Snart borde det få vara nog.

Till toppen