Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 17 mars

"Statstjänstemän borde leva upp till anrika ideal"

Det klassiska ämbetsmannaidealet måste återupprättas och myndighetscheferna bär ansvaret, skriver Kerstin Davidson, politisk redaktör, i veckans ledare.

FOTO: Arkivbild

Oväld – alltså rättvisa, opartiskhet och omutlighet – skulle känneteckna den svenske ämbetsmannen, enligt Axel Oxenstierna, mannen som på 1600-talet byggde upp den svenska statsförvaltningen. Det är också ett ideal som har präglat ämbetsmannahedern under de sekler som gått sedan den store rikskanslerns tid.

Men på senare år har något hänt. Oxenstiernas ämbetsmannaideal håller på att vittra sönder, i takt med att allt fler miljöengagerade söker sig till våra myndigheter för att få inflytande över frågor de brinner för.

Det kan tyckas som en ödets ironi att Göran Berglund i reportaget på sidorna 6-10 berättar just om en tjänsteman på Kammarkollegiet. Den anrika myndigheten var en av Axel Oxenstiernas kollegier. Hur en statstjänsteman ska uppträda borde sitta i väggarna på kansliet på Östermalm.

De exempel som berättas om i veckans tidning och i kommande nummer är flagranta, men tyvärr inte unika. För att nämna ytterligare ett exempel stötte jag på en tjänsteman som arbetar med skogsfrågor på en länsstyrelse. På sin öppna Facebook-sida visar han sig stödja föreningen Skydda Skogen och han ondgör sig ogenerat över det han kallar "en ny färsk LRF-utgjutelse". Han kommenterar ett inlägg av Älvräddarnas ordförande med orden "ett entydigt bevis på att den småskaliga vattenkraften är ett onödigt ont."

Att statliga tjänstemän struntar i vikten av objektivitet är ett bekymmer för de gröna näringarna. Det är ju just inom miljö, skog, vatten och djurskydd som aktivistiskt sinnade statstjänstemän är verksamma.

Det här behöver nödvändigtvis inte betyda att enskilda tjänstemän inte sköter sitt arbete på ett korrekt sätt. Men det handlar – vilket juridikprofessorn Olle Lundin påpekar på sidan 6 – om förtroende.

Att medborgarna mister förtroende och tillit till myndigheterna är allvarligt. Tjänstemän som har fritidsaktiviteter eller torgför åsikter som gör att deras objektivitet kan ifrågasättas bör omplaceras. Våra myndigheter får inte bli lekstuga för aktivister.

Det här är inget annat än en ledarskapsfråga, myndighetscheferna bär ansvaret. Det klassiska ämbetsmannaidealet måste återupprättas.

LÄS MER: Älvräddare och tjänsteman

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen