Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 5 januari

Turismen kan inte ta skogsbrukets plats

Är det verkligen fler naturreservat som kommer att locka turister? Det frågar sig Kerstin Davidson, politisk redaktör, i sin ledare.

FOTO: Mostphotos

Besöksnäringen är vår nya basnäring, med ett exportvärde lika stort som järn-, stål- och träindustrin tillsammans, sa miljöminister Karolina Skog nyligen vid en konferens i Stockholm.

Det låter ju bra, men stämmer det verkligen? Tja, allt beror på hur man räknar.

Statistiken – som redovisar antalet gästnätter – visar att besöksnäringen växer i Sverige. Växer gör också antalet besökare från utlandet, inte minst de som kommer långväga ifrån.

Men enligt statistiken är det fortfarande svenskarna själva som står för det övervägande antalet övernattningar på hotell, vandrarhem och stugbyar. De utländska gästerna står än så länge för mindre än en tredjedel. Statistiken skiljer inte heller turistresor från arbetsresor.

För den enskilda turismföretagaren eller hotellägaren spelar det troligen inte så stor roll om gästen är kines, tysk eller svensk. Men för Sveriges handelsbalans har det betydelse. Och med tanke på att svenskar gör tiotals miljoner resor utomlands årligen kan inte turismen ståta med ett stort exportnetto.

Ändå är det självklart positivt att antalet utländska turister ökar. Men ska detta ställas mot skogsbruket, vilket miljöministern gjorde i sitt tal på konferensen? Hon talade där om att skydda mer skog och att natur- och upplevelseturism skapar nya jobb på landsbygden.

Men frågan är om det är fler reservat som kommer att locka turister. De stora turistströmmarna från utlandet går i första hand till större städer, Stockholm är vårt främsta turistmål.

Självklart har landsbygds- och naturturism en stor potential och kan utvecklas mycket. Men för landsbygdsföretagaren kan den kanske mest bli ett komplement, då turismen är säsongsbunden.

Fortfarande finns ingen bransch som har ett exportnetto i närheten av skogsbranschens, alltså det som blir kvar när kostnaden för import av varor dras från exportintäkterna. Skogsbruket kommer vi dessutom behöva än mer i framtiden, för att ersätta fossilbaserade produkter med produkter av skogsråvara.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen