Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 1 december

Brexit hotar splittra deras lantbruk

Ännu betar familjen Sheridans får de gröna kullar som i mars 2019 ska bli EUs yttre gräns. Nästa veckas EU-toppmöte om Brexit kan avgöra den känsliga frågan om gränsen mellan Nordirland och Irland, och om en passkontroll ska ersätta Sheridans fårgrind.

 David Sheridan ger extra foder åt tackorna som betar på kullarna vid gränsen mellan Nordirland och Irland. Hur EUs kommande yttre gräns ska bevakas är en av de svårlösta frågorna i Brexit-förhandlingarna.
David Sheridan ger extra foder åt tackorna som betar på kullarna vid gränsen mellan Nordirland och Irland. Hur EUs kommande yttre gräns ska bevakas är en av de svårlösta frågorna i Brexit-förhandlingarna. FOTO: John McVitty

Ingenstans blir förändringarna av Brexit lika påtagliga som i dessa höglänta gränstrakter med många små köttproducenter.

Det som pappa Robert Sheridan och sonen David fruktar mest är den höga tullmur, som om Brexit-förhandlingarna går snett, kommer att skära rakt över familjens ägor och splittra den jordbruksverksamhet som båda driver. Det ryktas om 40-pocentiga tullar på nötkött, lammkött och ull, som idag säljs tullfritt på EUs marknad.

– Ingen kan säga hur det slutar. Den ena gissningen är lika god som den andra, säger Robert Sheridan, som trots det allvarliga läget för får- och nötköttsbönderna lyckas skratta åt det absurda i situationen.

Behöver marknaden

Själv röstade han, som en klar majoritet av medborgarna i Nordirland, för att Storbritannien skulle stanna i EU.

– Vi behöver ha tillgång till hela den europeiska marknaden, säger Robert Sheridan, som just har delat ut foder åt de 50 dikorna på familjens lantbruk i den lilla irländska byn Blacklion. Några stenkast bort, på den nordirländska sidan har far och son ytterligare ett hundratal dikor på varsin gård. Dessutom finns 400 tackor jämnt fördelade över betesmarkerna. Trots att en nationsgräns skiljer enheterna arbetar far och son nära ihop och delar alla jordbruksmaskiner. Varje dag tar Robert vägen över en liten bro till Irland för att ta hand om djuren i Blacklion.

 Här i stendiket på familjen Sheridans betesmarker går en av EUs mest omstridda nationsgränsen. Bakom sonen David till vänster syns Nordirland, bakom pappa Robert skymtar Irland. Foto: John McVitty
Här i stendiket på familjen Sheridans betesmarker går en av EUs mest omstridda nationsgränsen. Bakom sonen David till vänster syns Nordirland, bakom pappa Robert skymtar Irland. Foto: John McVitty FOTO: John McVitty

Men trots att familjens jordbruk är så präglat av europeisk integration röstade sonen David Sheridan för Brexit.

– Jag hade helt enkelt fått nog av att Bryssel talar om för mig vad jag kan göra och inte kan göra, säger han och dyker upp vid faderns sida.

– Kanske gjorde jag fel, tillägger han genast. För i takt med bristen på framgångar i utträdesförhandlingarna börjar alltfler frukta ett hårt Brexit, utan någon lösning för en framtida ekonomisk relation med EU. Det betyder också en hård gräns.

– Om nordirländare hade fått en andra chans att rösta, så hade de så klart röstat för att stanna, utbrister pappa Robert Sheridan.

Ett skräckscenarie

Men det blir ingen andra chans och att planera för framtiden är svårt när ingen vet hur den gestaltar sig. Det bekymrar den nordirländska jordbrukssektorn, som är den svagare partnern i det mycket nära samarbetet med det expansiva jordbruket i den irländska republiken.

En hel del av mjölken i norr levereras som råvara, till mejerier i Irland. Så ser den ekonomiska styrkerelationen ut även på köttsidan. Levande boskap förs inte över gränsen utan slaktas i norr, men köttförädlingsindustrins huvudkontor tenderar att ligga på den södra delen av ön. Sheridans säljer en del av sina djur till irländska ABP Food Group, som är en av Europas ledande köttexportörer med anläggningar även i Nordirland.

 David, t.v, och Robert Sheridan tar gemensamt hand om jordbrukets dikor och får, men i Brexit skiljer son och far, David röstade ja till att lämna EU och Robert nej.
David, t.v, och Robert Sheridan tar gemensamt hand om jordbrukets dikor och får, men i Brexit skiljer son och far, David röstade ja till att lämna EU och Robert nej. FOTO: Gunilla Ander

Vad händer om man bryter upp denna långvariga integration som pågått sedan 1973 då både Irland och Nordirland gick med i EU? Och som fortsatt utan större problem då Irland valde euron och Nordirland behöll det brittiska pundet.

Enligt skräckscenariet kommer den i dag knappt märkbara gränsen att korkas till av långa köer som bildas framför passkontroller. Så skulle det kunna bli vid den lilla gränsbron som idag inte ens har några nationsskyltar.

– Men så får det inte bli, det är klart att vi som brukar jord på båda sidor måste få fara fritt över gränsen, säger Robert Sheridan och skakar på huvudet.

Bara ett stenigt dike

Premiärminister Theresa May hoppas att elektroniska kontroller ska kunna ersätta de rent fysiska vid Irlandsgränsen. Den lösningen vill Robert Sheridan gärna tro på.

Med Landrover tar han med oss till en annan gränsövergång, som ligger på gårdens egna marker. Det blir en brant och skumpig resa uppför kullarna där fåren betar längs stigen.

– Se här, gränsen är inget annat än ett stenigt dike, visar han uppe på höjden med utsikt över markerna på andra sidan.

En grind på stigen hindrar fåren för att springa över till Nordirland.

– Hur skulle passkontrollanterna kunna installera sig här?

 Robert Sheridan vid det stendike som idag markerar gränsen mellan Irland och Nordirland.
Robert Sheridan vid det stendike som idag markerar gränsen mellan Irland och Nordirland.

På vägen ned passerat vi en stenruin där Robert föddes 1945. Men redan på femtiotalet flyttade familjen över till Nordirland där den brittiska regeringen lockade med höga stöd till jordbrukarna. Där föddes så småningom sonen David, som liksom pappa har dubbelt medborgarskap. Den gamla jordbruksfastigheten på Irland har familjen under alla åren brukat.

Irland bäst för bonden

I dag kan Irland erbjuda de största fördelarna för bonden, konstaterar Robert. Trots EUs gemensamma jordbrukspoltik skiljer stöden och villkoren mellan Storbritannien och Irland.

– EU har pumpat in pengar i Irland, som också varit mycket bättre på att ta hem EU-stöden, konstaterar Robert Sheridan.

Hur blir det med jordbruksstöden i Nordirland efter Brexit? Vill regeringen i London betala nationella stöd?

– Det är ytterligare en fråga om framtiden, som inte har något svar.

LÄS MER: Irländskt veto kan bli handelns räddning

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Vill du läsa vidare?

från 135:- /mån

Bli medlem i LRF

  • Du får Sveriges största företagarorganisation i ryggen. LRF jobbar för landsbygdens framtid.
  • Land Lantbruk/Skogsbruk och familjetidningen Land ingår, både print och digitalt.
  • Dessutom en rad andra förmåner och erbjudanden.
från 171:- /mån

Prenumerera på Land Lantbruk

  • Du får 3 tidningar varje vecka + tillgång till digitalt innehåll
  • Land Lantbruk med Skogsbruk – Sveriges största fack- och nyhetstidning inom jord och skog
  • Land – Sveriges gladaste veckotidning
Till toppen