Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 14 augusti

M banar väg för gårdsförsäljning av öl och vin

Moderaterna tar i höst nya tag för att bana väg för gårdsförsäljningen av öl och vin, med Finland som föregångsexempel. Målet är att ena allianspartierna bakom en motion.

FOTO: Mostphotos

Att utvecklingen har gått före den svenska lagstiftningen är ett starkt skäl att faktiskt ändra reglerna och tillåta gårdar att sälja vin och öl, menar Lars Hjälmered, gruppledare för Moderaterna i riksdagens näringsutskott.

”Urbota dumt att inte ta tillvara”

– Det är ju en sprudlande utveckling ute i landet, med små mikrobryggerier av öl och tillverkning av vin. Det vore urbota dumt om vi inte tog tillvara på den möjligheten som bidrar till regional utveckling, säger Lars Hjälmered, tidigare ledamot av miljö- och jordbruksutskottet.

– Låt oss sätta oss ned och lösa detta en gång för alla, uppmanar Hjälmered sina allianskolleger.

Majoritet i riksdagen

Till Ekot säger företrädare för samtliga allianspartier att de vill tillåta gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker, men de binder sig inte för hur detta ska uppnås. Även Sverigedemokraterna är för, enligt Ekot som har frågat Christina Östberg, SD:s talesperson i hälsofrågor. Därmed skulle det finnas en majoritet i riksdagen för gårdsförsäljning av alkohol.

Än finns dock ingen färdig uppgörelse inom alliansen om att lägga fram ett sådant förslag, säger Lars Hjälmered till Land Lantbruk.

– Det är inte klart ännu. Historiken är att Moderaterna och Centerpartiet har varit tydligt för, medan L och KD har vacklat. Men min förhoppning är att vi ska kunna lägga en gemensam motion, eller att de fyra partierna lägger var sin motion.

Han fortsätter:

– Jag har svårt att se att man skulle vara emot gårdsförsäljning om man är stabilt borgerlig och är för lantbruket och den fria företagsamheten, säger Lars Hjälmered.

Risk för omfattande pappersarbete

Att tillåta alkoholproducenter på gårdar att bli ombud för Systembolaget är en av de modeller som Lars Hjälmered, vill studera närmare. Detta skulle enligt M endast kräva en mindre lagändring. Men Lars Hjälmered binder sig inte för just ombudsvarianten, som även skulle kunna medföra en ganska omfattande administration – något som exempelvis LRF som vill undvika.

– Låt oss titta på olika modeller. Principen är det viktiga. Att någon som brygger eget öl eller gör eget vin ska kunna sälja det på sin gård. Detta har Finland lyckats lösa, utan att det eroderar monopolet.

Att monopolet skulle äventyras har bland vissa politiker framhållits som huvudskälet för att inte släppa gårdsförsäljningen av alkohol fri.

Redan 2010 slog en statlig utredning fast att gårdsförsäljning av alkohol på vissa villkor är förenlig med det svenska alkoholmonopolet.

LÄS MER: Fler startar bryggerier i Sverige

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen