Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

13 augusti 2017

Hej! Unikt forskningsprojekt vill hitta ett alternativ till penicillin genom bin och i Danmark utvecklas nu en flaska av träfiber. Kolla även in gräsklippsäventyret från Östersund till Kiruna som verkar för att få folk att skratta.
Cecilia Corfitsen

FOTO: Mostphotos

Bin från Blekinge i världsunik studie

Biodlare från Blekinge förser forskare på Lunds Universitet med bin. Forskarna vill hitta ett alternativ till penicillin – och råda bot på multiresistenta bakterier. Det är sedan i maj i år som blekingebin fungerar som forskningsmaterial till den världsunika studien som handlar om att testa binas mjölksyrebakterier på människor.

Intresset för biodling ökar

Biodling blir mer och mer populärt. På bara några år har medlemmarna i Sveriges Biodlares Riksförbund ökat från 10 000 till 12 000.

”Antibiotikaresistens är ett väldigt stort problem” (SVT)Skralt utfall av jordande bisyssla (Laholms Tidning)Antalet biodlare ökar (SR)

Ökad efterfrågan på lokalt producerat kött – fler slakterier efterfrågas

Efterfrågan på lokalt producerat kött ökar, men utbudet hänger inte med. Flera lokala slakterier kan vara lösningen, tycker grisbonden Magnus Gustaphsson i Jämtland.

”Vi har bra förutsättningar” (SR)

Charkuteri tvingas skriva att det är grymt att döda djur

Aktivister har demonstrerat utanför en slakteributik i Berkeley i Kalifornien varje söndag de senaste tre månaderna. Till slut tröttnade ägarna och frågade vad som skulle krävas för att protesterna skulle upphöra. Nu har slakteributiken mot sin vilja hängt upp en skylt med budskapet att det är grymt och orättvist att döda djur – i ett försök att sätta stopp för protester från djurrättsaktivister.

Får ta till annorlunda medel (Land Lantbruk)

Pappersflaska utvecklas i Danmark

En flaska av papper för bland annat kolsyrade drycker utvecklas i Danmark. Syftet är att den biologiskt nedbrytbara pappersflaskan ska ersätta flaskor tillverkade av glas och plast. Flaskan, som gjuts i träfiber, har fått produktnamnet Green Fiber Bottle.

Testomgång väntas 2018 (Land Skogsbruk)


”Förringa inte älgarnas låga slaktvikter”

Fredrik Widemo, Jägareförbundet och Christer Pettersson, Naturvårdsverket, uttalade sig om i Land Skogsbruk om älgarnas slaktvikter. Här bemöts de i en debattartikel av jägaren och viltvårdaren Olle Granath.

Varför inte undersöka material från 1960-tal eller äldre? (Land Skogsbruk)

Aktuellt från LRF

Hästföretagare: Ställ politikerna mot väggen!

Mitt under ridsport-EM arrangeras ett möte mellan hästföretagare, politiker och experter från LRF Konsult för att prata om villkor och förutsättningar för hästföretagande i Sverige.

”Hästföretagarna blir ofta särbehandlade på ett orimligt sätt”, säger Lotta Folkesson, ordförande i LRF Häst.

Anmäl dig här!

De åker gräsklippare från Östersund till Kiruna

Ett ekipage av det ovanligare slaget är på väg från Östersund till Kiruna i mycket sakta mak. Viktor Strandberg är en av de som är med på resan som tidigare gjort en liknande trappats på en kickbike.

– Det roligaste är att få träffa så många roliga människor under vägens gång och få folk och skratta genom det vi gör, säger Viktor Strandberg.

”Den idé som får oss att skratta högst, den kör vi med” (Land Lantbruk)

Till toppen