Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

13 september 2017

Hej! I Svepet i dag läser du om dagens omröstning i EU-kommissionen om skogens framtid, om glyfosats påverkan på hormoner och om Danish Crowns nya storaffär i Storbritannien.
Louise Carlsson Örning

FOTO: Mostphotos

Glyfosat inte hormonstörande

Världens mest använda växtskyddsmedel, glyfosat, är inte hormonstörande. Det framgår i en ny rapport från EUs myndighet för livsmedelssäkerhet EFSA.

Debatten kring glyfosat satte i gång när Världshälsoorganisationens internationella agentur för vetenskap och cancer menade att ämnet kan vara cancerframkallande. Nuvarande forskning har dock inte funnit några bevis för att det stämmer.

Inom EU är glyfosat en av höstens stora jordbruksfrågor, där EU-länderna ska komma överens om huruvida godkännandet av glyfosat ska förlängas eller inte.

Tills dess att beslutet är taget har godkännandet av glyfosat temporärt förlängts till den 31 december 2017.

Läs mer: EFSA: Glyfosat är inte hormonstörande (Land Lantbruk)

Irländska jordbrukare i kris

Sedan Brexit-omröstningen i april i år har en kraftig nedgång av det brittiska pundet skett.

En nedgång som orsakat stora negativa effekter för den irländska nötkötts- och svampindustrin, som hamnat under ett oerhört pristryck som följd.

Nu kräver IFA (Irländska Farmers Association) att den irländska regeringen agerar omedelbart och sätter in åtgärder för att motverka de allvarliga effekter som riskerar att drabba näringarna.

De åtgärder man föreslår är att regeringen söker stöd från EU eller att regeringen själva erbjuder billiga lån till de lantbrukare som är i kris.

Läs mer: Irländska jordbrukare kräver att regeringen agerar (Leinster Express)

EU-omröstning om skogens framtid

I dag sker omröstningen i EU-parlamentet om omdebatterade LULUCF – hur skogen ska räknas i klimatsammanhang för att uppnå klimatmålen inför 2030.

Åsiktsskillnaderna står mellan de som anser att skogen ska bevaras orörd och de som menar att ett modernt skogsbruk i stället kan gynna klimatarbetet.

En viktig aspekt för Sverige i det förslag som ska röstas om är huruvida man ska använda gamla referensvärden eller nya när man mäter skogens påverkan på klimatet.

Kommissionens och EU-parlamentets miljöutskott har förespråkat historiska referensperioder. För Sveriges del har det funnits en oro för detta, då det skulle kunna innebära ett så kallat avverkningstak för skog i Sverige.

Efter hårt tryck från finländska och svenska ledamöter gjordes på fredagen justeringar i förslaget som gör att förslaget om historiska referensperioder inte slår lika hårt mot Sverige om det röstas igenom.

Vilken linje som vinner avgörs i en parlamentsomröstning i dag, onsdag. Men frågan ska därefter förhandlas av EU-länderna.

Läs mer: Nordens skogar väcker känslor inom EU (Dagens Industri)Läs mer: Kompromissförslag om LULUCF kan gynna Sverige (Land Skogsbruk)


”Referensnivåer – en viktig åtgärd”

Forskarna Anders Lindroth och Christina Moberg från Lunds universitet respektive KTH som gör ett inlägg i EU-debatten om hur skogen ska räknas i klimatsammanhang.

”Sveriges inställning till införande av referensnivåer för avverkningar tycks vara att det är bra om dessa referensnivåer är så höga som möjligt eftersom det skulle möjliggöra ökade avverkningar. Vi menar att detta är helt fel ur klimatsynpunkt.”

”Fastställande av referensnivåer för framtida avverkningar är en viktig åtgärd som borde baseras på vetenskap och syfta till att begränsa klimatpåverkan av skogsbruket.”

Läs hela debattinlägget: ”Kalhyggesbruk ger stora utsläpp av växthusgaser” (DN Debatt)

Aktuellt från LRF

Succé för LRF-kursen Lönsamma affärer

Intresset för LRF-kursen Lönsamma affärer blev så stort att man tvingades sätta in en extra kursdag.

En av deltagarna var Roma Wilma som åkt 26 mil enkel väg för att vara med.

– Det var absolut värt resan. Det är viktigt att uppdatera sin affärsplan, det är lätt att man jobbar för jobbandets skull, sa hon.

”Den regionala livsmedelsstrategin har ökat intresset”

Danish Crowns gör storaffär

Danska Danish Crowns brittiska dotterbolag Tulip köper brittiska Easey Holdings, rapporterar Politiken.

I dag producerar Danish Crown 300 000 grisar om året i England och uppköpet av Easey Holdings innebär ytterligare 200 000 grisar per år.

Bakgrunden till köpet handlar om vad stundande Brexit kan komma att innebära för företagets exportmöjligheter. I en situation där kostnader för export till Storbritannien stiger vill man säkerställa råvaruförsörjningen till de brittiska anläggningar, enligt Jais Valeur, koncernchef för Danish Crown.

Läs mer: Danish Crown köper upp i Storbritannien (Land Lantbruk)Läs också: Tulip köper brittisk grisproduktion (Politiken)

Södra lägger ner i Ronneby

Södras interiörverksamhet utsätts för hård press på marknaden och företaget har därför beslutat att lägga ner sin enhet i Ronneby och flytta verksamheten till sin enhet i Kallinge.

55 av företagets 142 medarbetarna berörs och just nu inleds MBL-förhandlingar.

Totalt kommer 20 miljoner kronor att investeras i anläggningen i Kallinge och flytten av produktionen beräknas till sommaren 2018.

Läs mer: Södra lägger ner i Ronneby (ATL)

Arla återkallar förorenad mjölk

Arla återkallar 859 paket mjölk efter att den förorenats av disklösning. Enligt Arla handlar det om mellanmjölk i förpackningar avsedda för storhushåll med bäst föredatum 19 september.

Ingen annan av företagets mjölkprodukter eller andra produkter ska ha blivit förorenade.

Läs mer: Arla återkallar förorenad mjölk (ATL)

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Vill du läsa vidare?

från 135:- /mån

Bli medlem i LRF

  • Du får Sveriges största företagarorganisation i ryggen. LRF jobbar för landsbygdens framtid.
  • Land Lantbruk/Skogsbruk och familjetidningen Land ingår, både print och digitalt.
  • Dessutom en rad andra förmåner och erbjudanden.
från 157:- /mån

Prenumerera på Land Lantbruk

  • Du får 3 tidningar varje vecka + tillgång till digitalt innehåll
  • Land Lantbruk med Skogsbruk – Sveriges största fack- och nyhetstidning inom jord och skog
  • Land – Sveriges gladaste veckotidning
Till toppen