Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

17 juli 2017

God morgon! I dag kan du läsa om hästskandalen som skakat om Europa och om parasiten stor blodmask som ökar bland hästar i Sverige. I Storbritannien saknar lantbruket säsongsarbetare från utlandet - något som tros påverka årets skörd och håll koll på dina djur- för just nu larmar flera djurägare om att de fått besök av falska djurinspektörer.
Cecilia Corfitsen

FOTO: Ann Linden

Nya hästköttskandalen – 66 anhållna

Europol anhöll på söndagen 66 personer som medverkat i det nätverk som sålt otjänligt hästkött för användning i livsmedel i Europa. Köttet innehåller bland annat läkemedelsrester.

”Vi har i dagsläget ingen information om att något av hästköttet ska ha kommit in i Sverige, men vi följer det här noga. Om, och i så fall när, vi får sådan information kommer vi att vidta åtgärder”, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket till ATL.

De inblandade anklagas för djurplågeri (ATL)Över 60 personer gripna i hästköttskandalen (SVT)Stor polisinsats i Europa (BBC)

Kraftig ökning av kolikorsakande parasit

Stor blodmask är hästens farligaste parasit som nu enligt forskare ökat kraftigt. Förra årets inventering från gårdar i Norrland, Svealand och Uppland, visade att prevalensen av stor blodmask hade ökat från 15 till 60 procent på gårdsnivå sedan 1999. Stiftelsen Hästforskning finansierar flera försök för att sänka förekomsten av tarmparasiten.

Ökning trots ny strategi (Land Lantbruk)

Flera falska inspektörer i farten

På korttid har djurskyddshandläggarna vid länsstyrelsen i Värmland fått flera samtal från upprörda djurägare som säger sig ha fått besök av personer som utgett sig för att göra besök på länsstyrelsens uppdrag.

”De som har ringt har berättat att personer besökt dem för att, som de sagt, göra en förkontroll och då har de velat komma inomhus och se djuren”, säger Anna Njord, djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Värmland.

Håll uppsikt över era djur (ATL)


Attackerad äganderätt urholkar skogens värde

Äganderätten har stor betydelse både för enskild ägaren och för hela samhällets välfärd och utveckling. Det är för många en rätt självklar tankebild att vi värnar mer om resurser som vi själva äger och förvaltar, än om dem som är någon annans ansvar. I dag finns det flera tydliga tecken på att ägande- och brukanderätten attackeras och kringskärs, vilket riskerar att bryta den starka investeringsvåg vi sett i svensk skogsindustri de senaste åren. Det skriver representanter från Skogsindustrierna i DI.

”Ju mer vi brukar skogen desto större klimatnytta ger den” (DI)

Aktuellt från LRF

Vad är hästen för ett djur?

Det är frågan som mark- och miljööverdomstolen måste hitta svaret. Det avgör om travstjärnan Robert Bergh får ha kvar sin hästgård eller inte.

Läs mer här!

Storbritannien saknar utländsk arbetskraft

Precis som i Sverige är stora delar av Storbritanniens lantbruk beroende av säsongsarbetare från utlandet. I år har det kommit 17 procent färre utländska säsongsarbetare till Storbritannien. Nu kräver lantbruksorganisationen NFU nya immigrationslagar för att rädda kommande års skördar.

”Oro för kommande skördar” (ATL)

Färskpotatisen är här

Den värmländska färskpotatisen brukar ha premiär mellan den 10 och 15 juli varje år och nu är den efterlängtade värmländska färskpotatisen här på gården Moholms gård. För första gången odlar gården krav-märkt potatis men hur bra årets skörd blir är för tidigt att säga.

”Jag inspirerade farsgubben, vi måste hänga med lite i svängarna. Det är skönt att slippa spruta och det finns ekologisk gödsel”, säger Kristoffer Grenegård.

Gården som testar ekologiskt (NWT)

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Vill du läsa vidare?

från 135:- /mån

Bli medlem i LRF

  • Du får Sveriges största företagarorganisation i ryggen. LRF jobbar för landsbygdens framtid.
  • Land Lantbruk/Skogsbruk och familjetidningen Land ingår, både print och digitalt.
  • Dessutom en rad andra förmåner och erbjudanden.
från 157:- /mån

Prenumerera på Land Lantbruk

  • Du får 3 tidningar varje vecka + tillgång till digitalt innehåll
  • Land Lantbruk med Skogsbruk – Sveriges största fack- och nyhetstidning inom jord och skog
  • Land – Sveriges gladaste veckotidning
Till toppen