Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

19 juni 2017

God morgon! I dag kan du läsa om skogsbranden som just nu härjar i Portugal och om forskningsprojektet mellan SLU och Kina där forskare hoppas kunna få fram ett klimatsmart ris till världens länder. Ta även del av artikeln om matsäkerheten i Finland och om projektet SAMLA som ska verka för att hjälpa små livsmedelsföretag att utvecklas. Kolla även in artikeln om den gröna ön i Manhattans vatten som nu ska göra New York till en nyttigare stad.
Cecilia Corfitsen

FOTO: Mostphotos

Skogsbrand pågår fortfarande i Portugal

Ett 60-tal människor har omkommit i den dramatiska skogsbranden som startade i helgen i Portugal. Branden är den värsta av ungefär 60 skogsbränder just nu, och den härjar i Pedrógão Grande nära Coimbra i centrala Portugal. Över 150 brandmän arbetar fortfarande med att släcka branden och enligt myndigheterna är det svårt att kunna veta när skogsbranden kan vara under kontroll.

Här kan du läsa om branden i AftonbladetHär kan du läsa om branden i The GuardianLyssna på inslaget i SR här

Nytt forskningsprojekt mellan SLU och Kina

SLU har i dagarna tecknat ett avtal med ett kinesiskt företag för att forska fram ett nytt klimatvänligt ris. Vid odling av ris avges stora mängder metan till atmosfären. Metan är en kraftfull växthusgas som beräknas stå för en femtedel av den av människor orsakade globala uppvärmningen. Nu har forskarna lyckats minska mängden metan som avges genom att förändra hur mycket kol som lagras i risets rotsystem i förhållande till mängden kol i blad och blomställningar.

Läs mer om risforskningen här (SLU)

Unionen larmar: otryggt för egenföretagare!

Egenföretagare har sämre trygghet än anställda på arbetsmarknaden. Det säger fackförbundet Unionen till ATL som vill se bättre trygghetssystem och mer kunskap om egenföretagande.

“Det är ett problem att den sociala tryggheten för egenföretagare brister. Unionen vill att socialförsäkringssystemet anpassas bättre till dem, att kommunerna förbättrar sin service och att regeringen gör en grundlig analys av egenföretagares situation”, skriver Henrik Ehrenberg, Unionens samhällspolitiske chef Henrik Ehrenberg i ett pressmeddelande.

Näringslivsklimatet måste förbättras (ATL)

Matsäkerheten utmärker Finland

Förra veckan tog Helsingborg emot jordbruksrepresentanter från olika delar av världen. På agendan stod förutom mötesförhandlingar bland annat besök på finländska jordbruk. En fråga som även diskuterades var Europas matsäkerhet – livsmedel ska kunna spåras hela vägen tillbaka till producenten.

”I centraleuropa är en sådan sak inte alls självklar”, säger Mia Wikström, informatör på Svenska lantbruksproducenternas centralförbund.

”Vi försöker förebygga att djur blir sjuka” ( YLE Finland)

Projekt ska hjälpa livsmedelsföretag att utvecklas

SAMLA är ett projekt som ska hjälpa små- och medelstora livsmedelsföretag framåt. Bakom projektet står RISE enhet Jordbruk och Livsmedel, som fått drygt sju miljoner från Tillväxtverket i stöd. Ett mål i projektet är att företag ska kunna dela med sig av arbetsmodeller och verktyg för att underlätta företagens utveckling.

”Det finns så mycket bra innovationsaktiviteter runt om i landet” (Jordbruksaktuellt)

Aktuellt från LRF

Palle inför det historiska beslutet: När LRF lägger kraft på en fråga kan vi gå hur långt som helst

I början av veckan beslutar riksdagen om en nationell livsmedelsstrategi. Sverige har inte tagit något större jordbrukspolitiskt beslut på 25-30 år. Då handlade det om att minska produktionen. Nu ska vi öka. LRF kommer inte ge sig förrän målen är i hamn. Det säger LRFs förbundsordförande Palle Borgström inför nästa veckas historiska beslut i riksdagen.

Läs mer här!

Flytande ö skapar intresse för grödor i New York

Swale är en mobil flytande ö som ger New York-bor fri tillgång till nyttig och näringsrik mat. Genom att skapa ett intresse för ekologisk odling ska New York bli en nyttigare stad. Swale ligger på en pråm och syftar till att ge New York-bor tillgång till en miljö de vanligtvis inte besöker. Det handlar även om att skapa ett starkare intresse för ekologisk odlade grönsaker för en stad som annars är extremt beroende av att ta in importerad mat.

Läs om ön här (Land Lantbruk)

Till toppen