Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

7 december 2017

Hej! I dagens Svep läser du om lantbrukaren på Gotland som hittade en silverskatt på sin mark, om att kronhjort bli ett allt större problem i Skåne och om att Norge vill mjuka upp lagen om genmodifiering.
Louise Carlsson Örning, Svepet-redaktör - ]

FOTO: mostphotos

Lantbrukare får 400 000 för vikingaskatt

Sommaren 2012 gjorde en lantbrukare på Gotland ett ovanligt fynd.

På sin mark hittade han av en tillfällighet en plåtremsa från ett kopparkärl, mynt och en silvernål till ett ringspänne.

Efter att han anmält fynden till Gotlands museum fann arkeologer totalt 712 silvermynt och ett par andra silverföremål från 970 till 1130-talet i marken.

Nu får lantbrukaren 397 845 kronor i hittelön för det han funnit.

Läs mer: Gotlänning upptäckte vikingaskatt – får nästan 400 000 (SVT Nyheter)Läs också: Bra betalt för vikingaskatt (ATL)

Bra pris på spannmål när kronan sjunker

Nedgången i den svenska bostadsmarknaden har gjort att internationella investerare minskat sin exponering mot den svenska kronan.

Det leder till att de svenska spannmålspriserna får extra motståndskraft mot nedgående världsmarknadspris på spannmål. Men det får också effekten att kostnaden för lantbrukare för diesel, gödning och växtskydd ökar något.

Läs mer: Försvagad krona gynnar spannmålspris (Jordbruksaktuellt)

Kronhjort allt större problem för skogsägare i Skåne

I Skåne utgör kronhjorten ett allt större problem för skogsägare.

Främst är det granen som drabbas av betesskador men man börjar också se problem på ny lövskog.

– Problemen har aldrig varit större än nu. Vi måste få till en balans mellan klövvilt och deras tillgång på foder och då handlar det bland annat om att minska kronhjortsstammen, säger Stig Hermansson, skadesamordnare vid Skogsstyrelsen i Skåne.

Läs mer: Kronhjort allt större problem i Skåne (Skogsstyrelsen)Läs också: Mer jakt ska minska skador (Land Skogsbruk)


”Släpp fobin – hampa är ett lagligt alternativ”

Ekobonden David Appelgren i Ödeshög är en av de lantbrukare som börjat odla hampa. Han ser hampaodlingen som lösning på en mängd av de problem vi ser i lantbruket i dag – och i världen.

”Växten har inga kända fiender – förutom byråkratiska människor – så den behöver inte någon ogräsbekämpning eller pesticidbesprutning. En helt fantastisk växt med andra ord som passar mycket bra för ekologisk odling. Dessutom kan man skapa biologiskt nedbrytbar plast av hampan, så vi kan sluta förpesta naturen med våra plastförpackningar”, skriver han på Aftonbladets debattsida.

Läs debatten: ”Släpp fobin – hampa är ett lagligt alternativ” (Aftonbladet)

Aktuellt från LRF

Adventskalender: Lucka 7 – Andra delen i LRFs serie Bygg smart mjölkstall

I dag, torsdag, är det dags för andra delen av LRFs webbinarieserie Bygg smartare mjölkstall. Den här gången handlar det om hur man bygger för att djuren ska må så bra som möjligt och ge mer mjölk. Klockan 13-14 är webbinariet men du kan förstås se det i efterhand.

Logga in här

Norge vill mjuka upp lagen om genmodifiering

Det norska bioteknikrådet vill mjuka upp lagen för genmodifiering, vilket kan innebära mer genmodifierad mat på den norska marknaden.

Det finns idag ingen allmän lag emot genmodifierad mat i Norge. Men varje genmodifierad produkt måste godkännas av myndigheterna och eftersom reglerna är så stränga finns endast en godkänd produkt på marknaden.

Uppluckringen i lagen hoppas man ska kunna bidra positivt.

– Bland annat kan vi utveckla växter och djur som är mer resistenta mot sjukdom, säger Kristin Halvorsen, ordförande för Bioteknologirådet.

Läs mer: Öppnar upp för mer genmanipulering (NRK)

Han blir ny ordförande i Falköpings Mejeri

Claes Arnesson tar över ordförandeskapet i Falköpings Mejeri när Ulf Claesson lämnar rollen efter 16 år. Det stod klart vid bolagets stämma under gårdagen.

Claes Arnesson driver mjölkgård med 70 kor utanför Falköping och har suttit i styrelsen sedan 2012 och varit vice ordförande sedan 2015.

Läs mer: 34-åring ny ordförande i Falköpings Mejeri (Land Lantbruk)

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Vill du läsa vidare?

från 135:- /mån

Bli medlem i LRF

  • Du får Sveriges största företagarorganisation i ryggen. LRF jobbar för landsbygdens framtid.
  • Land Lantbruk/Skogsbruk och familjetidningen Land ingår, både print och digitalt.
  • Dessutom en rad andra förmåner och erbjudanden.
från 171:- /mån

Prenumerera på Land Lantbruk

  • Du får 3 tidningar varje vecka + tillgång till digitalt innehåll
  • Land Lantbruk med Skogsbruk – Sveriges största fack- och nyhetstidning inom jord och skog
  • Land – Sveriges gladaste veckotidning
Till toppen