Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 15 oktober

Bältet räddade hennes liv

Ailin Skårland skulle bara köra ett kort stycke längs vägen när styrningen på traktorn låser sig. I 40 km/tim går traktorn av vägen och slår runt. Efteråt är Ailin övertygad om att bältet räddade hennes liv.

 Traktorn gick av vägen och välte ut på åkern.
Traktorn gick av vägen och välte ut på åkern.

Ailin Skårland skulle bara hämta en container ett stycke bort längs vägen, sedan skulle hon sprida flytgödsel. Hon arbetar som traktorförare på maskinstationen Gudmestad Maskin på Jæren i västra Norge. Jæren har i Norge samma jordbruksrenomé som Skåne i Sverige.

När Ailin rullar fram i drygt 40 km/tim känner hon hur styrningen plötsligt låser sig. Hon släpper gasen, vad hon mer gör minns hon inte. Men traktorn går av vägen, hon håller sig fast och blundar. Precis när traktorn välter byter hon grepp.

 Ailin Skårland.
Ailin Skårland.

Ligger upp och ned

– Jag håller fast i armstödet med högerhanden. När traktorn stannat hör jag att dieseln rinner ut. Traktorn ligger upp och ned. Jag spänner loss mig från förarsätet och, fast jag inte minns det, kryper jag ut.

Allt av glas, utom högerdörren är krossat. Taket har delvis slagits av och hytten är skadad.

– Men ändå finns det gott om plats för mig där inne. Jag tror inte det hade gått lika bra om jag inte använt säkerhetsbältet, säger Ailin.

 Även släpet välte upp och ned.
Även släpet välte upp och ned.

Granne larmar

En grannbonde har sett hur traktorn går av vägen och ringt 112. När han ser den illa tilltygade traktorn tror han inte att någon har överlevt i hytten. Han blir själaglad när han ser Ailin krypa fram ur spillrorna. Ailin själv är däremot mest bekymrad över att hon har förstört traktorn.

Ambulans tar henne till sjukhuset. Hon är blåslagen, har fått hjärnskakning och blir sydd med åtta stygn på vänster höft. Dagen efter får åka hem. I påsen med saker hon hade med sig till sjukhuset hittar hon till sin förvåning blåtandshörselskyddet, solglasögonen, kundhäftet och dieseljournalen och kundhäftet. Det är bara kundhäftet hon minns att hon letade rätt på, för Tor måster ju kunna fakturera kunderna.

 På den här traktorn låste sig styrningen när traktorn gjorde i 40 km/tim.
På den här traktorn låste sig styrningen när traktorn gjorde i 40 km/tim.

Efter olyckan säger Ailin Skårland till Land Lantbruk att hon alltid använder bälte när hon kör på väg.

– Då använder jag alltid säkerhetsbältet. Men ska jag hoppa i och ur traktorn mycket ute på ett fält är det inte sagt att jag är lika duktig.

Bältet räddade henne

Ailin Skårlands arbetsgivare drar slutsatsen att det var bältet som räddade livet på henne. Det hindrade henne från att kastas runt i hytten eller krossas under traktorn.

Ailin Skårlands arbetsgivare Tor Gudmestad driver bland annat den maskinstation där Ailin arbetar. Han har samma vana som Ailin, att alltid använda säkerhetsbälte vid vägkörning och uppmanar alla andra som kör åt honom att göra detsamma. Till Land Lantbruk säger han att han tror bältet räddade livet på Ailin.

 Hytten blev illa tilltygad.
Hytten blev illa tilltygad.

– Senare i år hände det ju en tragisk olycka med en nästan likadan traktor i Sverige.

Enligt uppgift hade föraren där kastats ur traktorn och omkommit.

– Kan den här olyckan där Ailin överlevde leda till att andra också börjar använda bältet i traktorn vill jag att ni berättar om det, säger Tor Gudmestad med stort eftertryck.

Han tvivlar inte ett ögonblick på att det var bältet som höll Ailin kvar i överlevnadszonen mellan ratt och ryggstöd när hennes traktor slog runt. Bältet hindrade henne från att kastas runt i hytten eller krossas under traktorn.

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Vill du läsa vidare?

från 135:- /mån

Bli medlem i LRF

  • Du får Sveriges största företagarorganisation i ryggen. LRF jobbar för landsbygdens framtid.
  • Land Lantbruk/Skogsbruk och familjetidningen Land ingår, både print och digitalt.
  • Dessutom en rad andra förmåner och erbjudanden.
från 171:- /mån

Prenumerera på Land Lantbruk

  • Du får 3 tidningar varje vecka + tillgång till digitalt innehåll
  • Land Lantbruk med Skogsbruk – Sveriges största fack- och nyhetstidning inom jord och skog
  • Land – Sveriges gladaste veckotidning
Till toppen