Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 15 juli

Konstgödsel kan vara ekologisk

För konstgödselspridaren är det ointressant om gödselns ursprung är mineraliskt eller organiskt. Det viktiga är att den i en avancerad tillverkningsprocess gjorts spridningsbar med kombisåmaskin eller konstgödselspridare. Det skriver Per Emgardsson.

 För konstgödselspridaren är det ointressant om gödselns ursprung är mineraliskt eller organiskt. Det viktiga är att den i en konstfärdig tillverkningsprocess gjorts spridningsbar med kombisåmaskin eller konstgödselspridare.
För konstgödselspridaren är det ointressant om gödselns ursprung är mineraliskt eller organiskt. Det viktiga är att den i en konstfärdig tillverkningsprocess gjorts spridningsbar med kombisåmaskin eller konstgödselspridare. FOTO: Per Emgardsson

Ord kan laddas med ”osynliga” värden. Dessa beror på läsarens upplevelser och värderingar. Ett exempel är konstgödsel. Konst betyder här kunskap, insikt, vetande. Gödselmedlet har på konstfärdigt sätt getts önskvärda egenskaper, som att vara spridningsbart. Begreppet konstgödsel används i de internationella standarder som reglerar miljöegenskaper och arbetarskydd hos gödselspridare.

Vissa anser att ordet konstgödsel givits negativ klang av meningsmotståndare. I stället borde man säga mineralgödsel. Mineral är ett i naturen förekommande, fast, oorganiskt och kristallint ämne med en bestämd kemisk sammansättning. Som mineral räknas de livsnödvändiga grundämnena, utom väte, kol, kväve och syre.

I dag sprider konstgödselspridare och kombisåmaskiner inte bara mineraler, utan även organiskt urinämne, urea (N46) samt biologiska gödselmedel som Biofer och Ekogödsel Plus. I industriprocesser har de på konstfärdigt sätt getts önskade egenskaper. Vad är då dessa produkter, om inte konstgödsel?

Till slut, vad ska vi kalla konstgödsel den dag meningsmotståndarna lyckats ge mineralgödsel dålig klang? I tekniska texter kommer Land Lantbruk därför fortsätta att följa europastandarden EN och försvara ordet konstgödsel, oavsett gödselmedlens ursprung.

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Vill du läsa vidare?

från 135:- /mån

Bli medlem i LRF

  • Du får Sveriges största företagarorganisation i ryggen. LRF jobbar för landsbygdens framtid.
  • Land Lantbruk/Skogsbruk och familjetidningen Land ingår, både print och digitalt.
  • Dessutom en rad andra förmåner och erbjudanden.
från 157:- /mån

Prenumerera på Land Lantbruk

  • Du får 3 tidningar varje vecka + tillgång till digitalt innehåll
  • Land Lantbruk med Skogsbruk – Sveriges största fack- och nyhetstidning inom jord och skog
  • Land – Sveriges gladaste veckotidning
Till toppen