Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 8 oktober

Ny router ger fritt dataflöde mellan olika maskinfabrikat

En ny routertjänst ger fritt flöde av driftsdata mellan maskiner från olika tillverkare. Tio amerikanska, franska, tyska, italienska och österrikiska tillverkare samäger det nya datanavet. På lantbrukarens order översätter och fraktar det data mellan maskinerna.

En viktig nyhet på årets Agritechnica varken brummar eller glänser. Den är en datarouter (ungefär rangerbangård för data) kallad Agrirouter. Via den blir det från våren 2018 möjligt att utan krångel föra driftsdata från jordbruket direkt mellan maskiner från olika tillverkare eller från en maskin direkt till gårdens driftledningsprogram eller till en rådgivare.

Routern blir en viktig pusselbit i det praktiska arbetet med att digitalisera jordbruket. Ett obegränsat datautbyte är en av många förutsättningar för förverkligandet av det uppkopplade Lantbruk 4.0 som många framtidsspanare och politiker gärna talar om.

Lantbrukaren beslutar

En viktig egenskap hos Agriroutern är att inga data sänds vidare om lantbrukaren inte ger order om det. Han eller hon beslutar enväldigt om vart företagets driftsdata ska skickas, vem som ska ha tillgång till den och under hur lång tid.

Agrirouter översätter och transporterar på lantbrukarens order data från en maskin till en annan eller till gårdsdatorn. Inga data sänds till tredjepartsföretag eller till maskintillverkaren via Agrirouter.

Agrirouter fungerar som en transportfirma för data. Låt säga att en lantbrukare vill skicka ett paket med vissa data från en maskin av märket A till en maskin av märket B, till en app från företaget C, samt till gårdens växtodlingsprogram D.

På uppdrag av lantbrukaren skickar maskinen A datapaketet till Agrirouter. Maskiner som normalt sänder data via ISObus till traktortillverkarens molnserver kan för att klara det behöva en extra sändare för mobil dataöverföring.

Agrirouter tar emot datapaketet och kontrollerar att paketets information har rätt dataformat för att hanteras av routern. Därefter översätter Agrirouter informationen till de dataformat som maskinen B, appen C och programmet D föredrar.

Ingen data sparas

Sedan skickas informationen vidare till routerns utgångar för mottagarna. Där kollar routern att lantbrukaren gett tillstånd att sända informationen vidare. Blir det okej, skickar routern lantbrukarens datapaket vidare till mottagarprogrammen. Då är routern tömd på information, inga data sparas.

I praktiken ser lantbrukaren bara sin egen lilla del av Agrirouter. Där skapar han eller hon regler för vilka maskiner och vilka samarbetspartners som ska kunna se företagets data. Självklart kan inställningarna sparas så att daglig datatrafik mellan maskiner och växtodlingsprogram löper automatiskt.

Nu arbetar routern på tre språk, engelska, tyska och franska. När fler appskapare eller maskintillverkare ansluter sig kommer ytterligare språkversioner.

Läs mer om

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Vill du läsa vidare?

från 135:- /mån

Bli medlem i LRF

  • Du får Sveriges största företagarorganisation i ryggen. LRF jobbar för landsbygdens framtid.
  • Land Lantbruk/Skogsbruk och familjetidningen Land ingår, både print och digitalt.
  • Dessutom en rad andra förmåner och erbjudanden.
från 157:- /mån

Prenumerera på Land Lantbruk

  • Du får 3 tidningar varje vecka + tillgång till digitalt innehåll
  • Land Lantbruk med Skogsbruk – Sveriges största fack- och nyhetstidning inom jord och skog
  • Land – Sveriges gladaste veckotidning
Till toppen