Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 8 oktober

Oberoende plattformen ägs av tio tillverkare

Agriroutern ägs av tio maskintillverkare övertygade om vikten av ett öppet och fritt datautbyte mellan maskinerna.

 Jens Möller, VD DKE-data GmbH.
Jens Möller, VD DKE-data GmbH.

Agrirouter ägs av ett icke vinstdrivande företag, DKE-data GmbH, (DKE står för Digital Kommunikation och Utveckling). Det tre år gamla bolaget ägs av just nu tio tyska, franska och österrikiska och italienska maskintillverkare. Alla äger lika mycket och har en röst var. Kostnaderna för att driva routern delas mellan delägarna i proportion till företagets omsättning. Det blir därför gratis för lantbrukare att skicka data genom routern. Jens Möller är vd för DKE-data. Han understryker företagets kärnvärde.

– I Agrirouter beslutar lantbrukaren om vem som ska ha tillgång till hans företags data. Inga data skickas ut ur den utan hans tillstånd, och inga data lagras i routern.

Fler tillverkare välkomna

Ägargruppen är inte sluten. Alla företag som tillverkar lantbruksmaskiner som skapar eller hanterar data är välkomna att bli delägare på samma villkor.

– Ägargruppens enda krav på nya delägare är att de delar och stöder tanken på en öppen, varumärkesoberoende plattform för datautbyte mellan lantbrukets maskiner och programvaror. Vi tror inte det digitaliserade Jordbruk 4.0 kan förverkligas utan en sådan plattform.

Enligt Jens är alla delägare övertygade om att alla som använder den nya Agriroutern tjänar på det, oberoende av om de är lantbrukare, maskinstationer, maskintillverkare, programvaruleverantörer eller apputvecklare.

Vill stimulera programmerare

Apputvecklare, oavsett om de är börsnoterade bolag eller enskilda studenter, kan få program och appar testade och certifierade för Agrirouter, ungefär som i mobiltelefonernas appbutiker.

– Vi konkurrerar inte med programvaruföretagen, men vi erbjuder kontakt mellan maskiner och programvaror. Vi hoppas det ska stimulera alla lantbruksintresserade programmerare.

Det öppna systemet ska också bidra till transparens i livsmedelsproduktionen.

FAKTA: De står bakom Agrirouter

Agrirouter ägs av tio stora lantbruksmaskintillverkare.

Företagen bakom Agrirouter och ägarna av DKE-data GmbH är: Agco (Valtra, Massey-Ferguson, Fendt), Amazone, Grimme, Horsch, Krone, Kuhn, Lemken, Pöttinger, Rauch och SDF (Deutz-Fahr, Same, Lamborghini). Delägarskap står öppet för alla maskintillverkare.

De stora maskintillverkare som ännu inte deltar i Agrirouter är främst de som redan erbjuder sina slutkunder märkesbundna molnservertjänster. Bland dem finns Claas med molntjänsten 365FarmNet, CNH med molntjänsten PLM Precision Farming samt John Deere med molntjänsten MyJohnDeere.

Läs mer om

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Vill du läsa vidare?

från 135:- /mån

Bli medlem i LRF

  • Du får Sveriges största företagarorganisation i ryggen. LRF jobbar för landsbygdens framtid.
  • Land Lantbruk/Skogsbruk och familjetidningen Land ingår, både print och digitalt.
  • Dessutom en rad andra förmåner och erbjudanden.
från 157:- /mån

Prenumerera på Land Lantbruk

  • Du får 3 tidningar varje vecka + tillgång till digitalt innehåll
  • Land Lantbruk med Skogsbruk – Sveriges största fack- och nyhetstidning inom jord och skog
  • Land – Sveriges gladaste veckotidning
Till toppen