Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 29 juli

"Räkna per kilo spannmål, inte hektar"

Per Landén anser att jordbruket bör räkna som annan industri. Det betyder att intäkter, kostnader och miljöeffekter bör beräknas per såld enhet, inte per kvadratmeter produktionsyta.

 Per Landén, Charlottenlunds Gods
Per Landén, Charlottenlunds Gods

Varför räknar vi inte lantbrukets kostnader och miljöeffekter per kilo produkt i stället för per hektar? frågar sig Per Landén. Att räkna ut exempelvis maskinkostnader per hektar tycker han leder tankarna fel. Billiga begagnade maskiner med låg kapacitet ger låga kostnader per hektar.

Slår ut kostnader

I industrin kalkylerar man inte kostnader per kvadratmeter hallyta, i stället slår man ut både kostnader och intäkter på varje såld enhet.

– Investerar jag i moderna maskiner med bättre precision och högre kapacitet kan jag kanske skörda fler ton betor per hektar. Och då har jag ju råd att hålla mig med bättre maskiner.

Utnyttja potential

På samma sätt tycker Per att man borde beräkna miljöeffekter per producerat kilo. Vi odlar för att få fram en viss kvantitet livsmedel, inte för att bruka en viss markyta. I framtiden kan efterfrågan på både livsmedel och bioenergi öka.

– Då blir det ännu viktigare att vi utnyttjar den potential våra fält har på rätt sätt. Som lantbruksföretagare anser jag att jag, inom de ramar och regler som staten och mina kunder sätter upp, har ett ansvar att driva mitt företag så lönsamt som möjligt. Och därmed spelar det ingen roll vilken odlingsform jag använder, konventionellt eller eko, plöjt eller plöjfritt.

Läs mer om

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Vill du läsa vidare?

från 135:- /mån

Bli medlem i LRF

  • Du får Sveriges största företagarorganisation i ryggen. LRF jobbar för landsbygdens framtid.
  • Land Lantbruk/Skogsbruk och familjetidningen Land ingår, både print och digitalt.
  • Dessutom en rad andra förmåner och erbjudanden.
från 157:- /mån

Prenumerera på Land Lantbruk

  • Du får 3 tidningar varje vecka + tillgång till digitalt innehåll
  • Land Lantbruk med Skogsbruk – Sveriges största fack- och nyhetstidning inom jord och skog
  • Land – Sveriges gladaste veckotidning
Till toppen