Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 12 november

Stötfångare skyddar bilister

Smäller det ska påkörningsskyddet göra att traktorn knuffar bilen framför sig i stället för att köra över och trycka ihop den.

 Påkörningsskydden ska få traktorn att knuffa undan en kolliderande bil i stället för att köra över den. Positionsljusen gör att raktorn syns bättre
Påkörningsskydden ska få traktorn att knuffa undan en kolliderande bil i stället för att köra över den. Positionsljusen gör att raktorn syns bättre

Kenneth Karlsson på Enköpings Maskinstation har mycket vägkörning. Därför monterade han ett påkörningsskydd på sin nya traktor. Skyddet, Agri Bumper, ska göra att traktorn vid knuffar undan en krockande bil i stället för att köra upp på den. Då löser också krockkuddarna ut som tänkt.

Traktorn är 3,00 meter bred och påkörningsskyddet 2,5 meter. Skyddet har längst ut positionsljus och blinkers så att traktorn syns på ett bättre sätt. Risken att bilister missbedömer avståndet till traktorn minskar om ljusen inte sitter tätt samman.

 Påkörningsskyddet är skruvat i lyftarmarna. På baksidan finns plats för 1600 kg skivvikter. Verktygslådan är extrautrustning.
Påkörningsskyddet är skruvat i lyftarmarna. På baksidan finns plats för 1600 kg skivvikter. Verktygslådan är extrautrustning.

Skyddet skruvas fast på lyftarmarnas sidor. Men det går fortfarande att montera en plog eller en frontvikt i lyftarmarna. Trafiksäkert på skyddets baksida finns plats för upp till 1,6 ton 50-kilos bladvikter samt för en verktygslåda. En variant av skyddet, TractorBumper monteras i trepunktsfästets fånghakar.

Kenneth tror fler väljer påkörningsskydd när 50-km-traktorn kommer på allvar. Utan vikter kostar skyddet 32 000 kronor, med 1600 kg vikter 45000.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Vill du läsa vidare?

från 135:- /mån

Bli medlem i LRF

  • Du får Sveriges största företagarorganisation i ryggen. LRF jobbar för landsbygdens framtid.
  • Land Lantbruk/Skogsbruk och familjetidningen Land ingår, både print och digitalt.
  • Dessutom en rad andra förmåner och erbjudanden.
från 171:- /mån

Prenumerera på Land Lantbruk

  • Du får 3 tidningar varje vecka + tillgång till digitalt innehåll
  • Land Lantbruk med Skogsbruk – Sveriges största fack- och nyhetstidning inom jord och skog
  • Land – Sveriges gladaste veckotidning
Till toppen