Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 november 2015

Bröderna Bengtsson skiljer inte på män och kvinnor

Bröderna Bengtsson har aldrig tänkt på jämställdhet. Ändå har de ett jämställt företag och är nominerade till jämställdhetspriset.

Bild 1/3 FOTO: Christel Lind
Bild 2/3 FOTO: Christel Lind
På Bröderna Bengtssons gård Olofstorp i Valinge vid Varberg är det jämställt i personalen. Här är fyra av de sex anställda i bolaget, Christer, Erica, Bernt och Cecilia. Alla med efternamnet Bengtsson.
Bild 3/3På Bröderna Bengtssons gård Olofstorp i Valinge vid Varberg är det jämställt i personalen. Här är fyra av de sex anställda i bolaget, Christer, Erica, Bernt och Cecilia. Alla med efternamnet Bengtsson. FOTO: Christel Lind

Lite överraskande, konstaterar Bernt Bengtsson, som inte visste att priset Årets jämställda gröna företag fanns.

Lantbruksföretaget har tidigare prisats som årets vallmästare och en anställd fick i oktober ungdomsdiplom för djurskötare. Nu har bröderna Bengtsson också chansen att få jämställdhetspris. Men jämställdhet är inget Bernt Bengtsson tänker på.

– Jag tänker inte i de termerna. Jag ser ingen skillnad på män och kvinnor på det sättet, säger han.

När han och de andra ägarna ska anställa någon handlar det snarare om en person med kvalifikationer, kompetens, intresse och förutsättningar för att sköta jobbet. Kön har inget med förmågan på det sättet att göra.

Det betyder att frågan om hur företaget har arbetat med och kommer att arbeta med jämställdhet är meningslös.

– Vi jobbar inte aktivt med det, bekräftar han.

Trots det har det alltid varit ganska jämn könsfördelning i företaget. Nu har det sex anställda, tre kvinnor och tre män. Fyra av dem är delägare.

Bernt Bengtsson tycker att det är bra med blandning på både kön och ålder i företaget. Det blir både trevligare och man får fler infallsvinklar.

– Jag har gjort lumpen. Det var ingen trevlig jargong, säger han.

 

Citat ur nomineringen till nya priset:

Alla anställda får lön enligt lantarbetaravtalet, ingen skillnad görs på män och kvinnor.

 

Här är alla nominerade: Bröderna Bengtsson, mjölkbonden Ingrid SommarEnergifabrikenLarsvikens gård.

Till toppen