Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 januari

Lastbilsstölderna ökar

Fler stölder av lastbilar och släp och fler bluffakturor, men färre fall av illegal rovdjursjakt. Det är några resultat som kan utläsas i den preliminära statistiken över anmälda brott 2016.

FOTO: Mostphotos

Sammanställningen från Brottsförebyggande rådet, Brå, presenteras i dag, torsdag, och visar att det i fjol anmäldes totalt drygt 1,5 miljoner brott i Sverige.

Ökning med 16 procent

De anmälda stölderna av lastbilar, släp och dylikt för yrkesmässig godsbefordran ökade i hela landet med 16 procent jämfört med 2015. Stölderna ur och från den typen av fordon minskade däremot med 23 procent.

De anmälda inbrottsstölderna i fabriker, lager och verkstäder (ej bilverkstäder) minskade med 14 procent medan inbrottsstölderna på byggplatser och i bodar ökade med 9 procent.

Fler anmälda bluffakturor

Antalet anmälda bedrägerier med bluffakturor steg från totalt 14 318 under 2015 till 14 631 i fjol, en ökning med 2 procent.

De anmälda fallen av illegal rovdjursjakt mot varg, björn, lo och kungsörn sjönk med 9 procent från 70 anmälningar 2015 till 64 under 2016.

Dieselstölder från större fordonstankar

Miljöbrotten steg med 11 procent till 9 926 anmälda brott.

För dieselstölder saknas jämförelsetal med 2015 till följd av att polisen under 2016 införde nya brottskoder. Den preliminära statistiken för fjolåret visar att de anmälda dieselstölderna i landet totalt uppgick till 4 201. Av dem skedde 3 740 ur större fordonstankar, exempelvis traktorer och entreprenadmaskiner, medan 461 skedde från tankar som inte var kopplade till fordon.

Till toppen