Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 28 juli 2016

Ny djurstöld av aktivister

Aktionsgruppen "Tomma burar" har slagit till igen. Natten till i går bröt man sig in hos en kalkonuppfödare i Östergötland och genomförde, vad de kallar, "en fritagning" av fyra kalkonkycklingar.

Alice Gry Andersson, till vänster, och Michelle Berghäll under inbrottet hos kalkonuppfödaren.– Vi förstår att bonden kan bli upprörd, men vi tycker att det är viktigare hur djuren känner, säger Michelle Berghäll.
Alice Gry Andersson, till vänster, och Michelle Berghäll under inbrottet hos kalkonuppfödaren.– Vi förstår att bonden kan bli upprörd, men vi tycker att det är viktigare hur djuren känner, säger Michelle Berghäll. FOTO: Tomma burar

– Vi tycker att det är fel att människor utnyttjar djur och inte ser dem som individer. Det är viktigt att belysa djurens situation och det lidande som de genomgår. De djur som vi fritar från djurindustrin får bli ambassadörer för de som lämnas kvar, säger Martin Smedjeback, en av de som deltog i aktionen.
Gruppen skapades 2015 och det här en den fjärde djurstölden som de genomför. De har även stulit två grisar, en lax från en laxodling och åtta värphöns. Inbrotten har filmats och publicerats på gruppens hemsida. De ska också ha angivit sig själva till polisen efter varje avslutad kupp.  
– Vi är några personer som tillsammans vill göra samhällsförändringar genom att, på ett öppet och fredligt sätt, använda oss av lagbrott, säger Martin Smedjeback.

Tidigare dömd

Tidigt i år dömde Västmanlands tingsrätt Martin Smedjeback till en månads fängelse för stöld av två grisar och åtta hönor. Övriga fyra förövare dömdes till villkorlig dom och dagsböter.
– Vi är medvetna om att vi bryter mot lagen men vi själva ser det inte på det sättet. Det är inte heller så att vi vill bonden något ont. Vi vill stoppa lidandet och hoppas på en förändring i synen på livsmedelsproduktion, säger Alice Gry Andersson, en av dem som genomfört nattens aktion.
– Djuren utsätts för olika former av lidande oavsett om bonden har vad som anses vara en godkänd djurhållning. Dessutom kan de alltid vänta en säker död i förtid. Vi förstår att man inte bara kan släppa ut djuren i det fria. Vår tanke är att det bör ske en omställning mot att producera livsmedel utan död och lidande. Det kan våra duktiga bönder hjälpa oss med, tillägger Martin Smedjeback.Aktivisterna uttryckte, flera gånger, att de själva inte besitter tillräcklig kunskap för att hålla djuren själva. Ändå anser dig sig kapabla att avgöra vem, förutom bonden, som skulle vara det.

Mot systemet

De menar att dagens sätt att hålla produktionsdjur inte är etiskt acceptabel och tror att deras aktioner i framtiden kan leda till att all form av djurhållning avvecklas. Enligt Tomma burar genomför de inte aktioner mot enskilda lantbrukare som en attack mot just dem utan mot systemet.
Har ni tänkt på att ni kan skapa ett lidande genom att hålla djuren på ett sätt som de inte är tilltänkta för?
– Vi tror visst att de kan få ett bra liv i sitt nya hem.
Bonden då, ni gör inbrott hos en annan människa och stjäl?
– Vi förstår att bonden kan bli upprörd, men vi tycker att det är viktigare hur djuren känner, säger Michelle Berghäll.
De djurägare som drabbats under 2015 har inte fått tillbaka sina djur. Gruppen vill inte berätta var de stulna djuren befinner sig.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen