110 miljoner till skogsbruket efter bränderna

Regeringen skjuter till 110 miljoner kronor i stödpengar till skogsägare som drabbats av skogsbränder i sommar. Skogsstyrelsen ska senast den 10 oktober redovisa vilka åtgärder som blir stödberättigade.

Sven-Erik Bucht (S), landsbygdsminister meddelade under torsdagen att branddrabbade skogsägare får ta del av 110 miljoner kronor i stödpengar.
Sven-Erik Bucht (S), landsbygdsminister meddelade under torsdagen att branddrabbade skogsägare får ta del av 110 miljoner kronor i stödpengar. FOTO: MATS P. OSTELIUS

Det berättade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, S, på en pressträff på Rosenbad på torsdagsförmiddagen.

– Stödpengarna gäller inte för åtgärder som berättigar till ersättning genom skogsförsäkringar, klargjorde Sven-Erik Bucht.

I Skogsstyrelsens uppdrag att kartlägga vilka behov som föreligger ingår att göra avgränsningar mellan områden som brandhärjats i olika grad.

”Går att söka retroaktivt”

Även om ramarna för utbetalningarna sätts först den 10 oktober ska skogsägare inte behöva vänta med akuta åtgärder till dess.

– Det kommer att gå att söka stödpengar retroaktivt, sa Sven-Erik Bucht, som också hänvisade till behov som uppstod i Västmanlandsbranden när han exemplifierade vad som kan komma att ersättas.

– Då gavs det stöd till reparation av vägar, vägtrummor, avverkning och lagring av brandskadat virke och dieselstöd för fördyrade avverkningar, sa han.

En av flera skogsbränder som bröt ut i sommar.
En av flera skogsbränder som bröt ut i sommar. FOTO: MOSTPHOTOS

25 000 hektar

Enligt preliminära beräkningar som presenterades av Sven-Erik Bucht har sammanlagt 25 000 hektar brunnit på cirka 300 olika ställen. Värst drabbade län är Gävleborg (9140 hektar), Jämtland (5834) och Dalarna (3868). Branden i Västmanland 2014 omfattade cirka 14 000 hektar. Den gången sköt regeringen till 78 miljoner kronor varav 45 miljoner användes.

Blir reservat

– Då bildades reservat av 8 000 hektar och det var därför som stödet inte blev fullt utnyttjat. Nu är bedömningen att 5 300 hektar kan komma att skyddas i de större brandområdena som sammanlagt utgör cirka 16 000 hektar, sa Sven-Erik Bucht, som också sa att det kan bli aktuellt med markbyten med staten för skogsägare vars mark blir reservat:

– Vi får se vad Skogsstyrelsen kommer fram till.

Stora värden

Totalt beräknas skog för cirka 600 miljoner kronor har förstörts i sommarens skogsbränder, enligt Skogsstyrelsen.

FAKTA: Så mycket brann - län för län

Gävleborg: 9140 hektar

Jämtland: 5834

Dalarna: 3868

Norrbotten: 1299

Västernorrland: 659

Västerbotten: 283

Örebro: 179

Värmland: 143

Kronoberg: 108

Västmanland: 66

Kalmar: 60

Källa: Näringsdepartementet