Afrikansk svinpest i Belgien

Den afrikanska svinpesten har nått Västeuropa. Belgiska myndigheter bekräftar att den smittsamma sjukdomen konstaterats hos två vildsvin.

Den afrikanska svinpesten har nått Västeuropa. Belgiska myndigheter bekräftar att den smittsamma sjukdomen konstaterats hos två vildsvin.
Den afrikanska svinpesten har nått Västeuropa. Belgiska myndigheter bekräftar att den smittsamma sjukdomen konstaterats hos två vildsvin. FOTO: CECILIA PERSSON

De två fallen konstaterades i Etalle i södra delen av landet, nära gränsen till Luxemburg och Frankrike.

Belgiska livsmedelsverket, Belgian food safety agency, AFCSA, säger enligt Agra Europe att utbrottet tas på "extremt stort allvar i Belgien och i Europa som helhet".

Förebyggande åtgärder vidtas för att skydda grisproduktionen och man konstaterar att biosäkerheten på grisgårdarna är mycket viktig. I det område där man hittat de döda vildsvinen försöker man också begränsa vildsvinens framfart.

LÄS MER: Jordbruksverket varnar för smittat grovfoder

Okänd smittväg

Hur smittan kommit in i Belgien vet man inte, men AFSCA säger att den kan komma från smittade livsmedel som slängts av människor som kommit resande från länder som har den afrikanska svinpesten.

LÄS MER: Stängsel mot vildsvin i Danmark

Att två fall av sjukdomen konstaterats i Västeuropa får larmklockorna att ringa inte bara i grannländer. Flera av EU:s största grisproducerande länder som Frankrike, Nederländerna och Tyskland gränsar till Belgien.

Utbrottet för också sjukdomen närmare Storbritannien och Danmark.

Tidigare drabbat

Belgien har en gång tidigare drabbats av afrikansk svinpest. Det var 1985 då smittat kött fördes in från Spanien där sjukdomen fanns just då. Vid det tillfället drabbades 12 grisgårdar och man tvingades avliva 30 000 grisar.