Anders Egonson lämnar Jordbruksverket

Anders Egonson, divisionsdirektör för utbetalningsfunktionen på Jordbruksverket, slutar sin tjänst i sommar för att på heltid ägna sig åt den skog som han äger tillsammans med sin bror.

Anders Egonson, divisionsdirektör för utbetalningsfunktionen på Jordbruksverket.
Anders Egonson, divisionsdirektör för utbetalningsfunktionen på Jordbruksverket. FOTO: JORDBRUKSVERKET

– Jag och min bror började köpa skog för 13-14 år sedan och det var när vi gjorde ett större köp 2016 som jag bestämde mig för att satsa på skogen på heltid. Men jag ville först avsluta det som vi kallar reformarbetet, det vill säga arbetet med utbetalningarna av jordbrukarstöden. Nu ser vi att det i stort sett kommer att avslutas här under våren och då har jag bestämt att jag slutar, säger Anders Egonson.

Stödbetalningar saknas fortfarande

Han har varit ansvarig för utbetalningarna av jordbrukarstöden. Ett arbete som försenats kraftigt, vilket enligt Jordbruksverket beror på komplexa regelverk, höga krav på informationssäkerhet och IT-system. Lantbrukare väntar fortfarande på delar av jordbrukarstöd som söktes 2015.

Har detta arbetet påverkat ditt beslut att sluta?

– Nej, det har det inte. Jag har fått den frågan av andra också, men det har det inte. Jag har haft rätt många olika positioner genom åren och jag har varit sex-sju år på varje ställe. Den här tjänsten på Jordbruksverket har jag haft i sex år. Dessutom har jag haft 10 mil enkel resa till jobbet och det spelar också in, säger Anders Egonson.

”Kul att driva egen verksamhet”

Han berättar att han länge närt en förhoppning om att kunna bli skogsägare på heltid. Han kommer från en företagarfamilj. Nu äger han och hans bror skog i Bohuslän, Dalsland, Västergötland, Värmland och Västerbotten.

– Jag ser verkligen fram emot detta. Det ska bli kul att driva egen verksamhet.

Rekryteringen av en efterträdare till Anders Egonson kommer inte att påbörjas förrän en ny generaldirektör efter Leif Denneberg har tillsatts.

Under en övergångsperiod kommer Harald Svensson, chefsekonom, att ansvara för utbetalningsfunktionen.

LÄS MER: Leif Denneberg slutar på Jordbruksverket