Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
ANNONS i samarbete med AGFO

Bolaget som skakar om branschen

Vad händer när tusentals lantbrukare kopplar samman data från miljoner hektar med en kraftfull analys? Branschen ruskas om totalt. Agfo.se möter Lucas Storm från Farmers Business Network.

 Lucas Strom, vice vd för Farmers Business Networks Midwest operations.
Lucas Strom, vice vd för Farmers Business Networks Midwest operations.

På bara fyra år har Farmers Business Network (FBN) vuxit till att bli en maktfaktor i det amerikanska jordbruket. Över 6 500 gårdar och 8 miljoner hektar åkermark ingår nu i nätverket.

– Vi är ett av de snabbast växande bolagen inom jordbruket, och har tagit in 200 miljoner dollar i investeringar, säger Lucas Strom.

Affärsidén? Att dela data med varandra.

– Lantbrukaren är fast mellan ett gäng jättar. Genom att sätta odlaren först ville vi ändra balansen och öka transparensen. Vi tar in en mängd data – organiserar och anonymiserar den, och presenterar det tillbaka som referensdata till lantbrukaren. Det är konceptet, säger Lucas Strom.

Missa inte fler intervjuer och spaningar inom agtech och foodtech. Signa upp dig på veckobrevet AGFO weekly. Gratis! Signa upp på studs här.

”Data är en kostnad tills den blir till insikter”

Växtodlare i nätverket betalar en årlig avgift på 600 dollar, motsvarande runt 4 900 kronor. Data om grödor, skördar och jordar från flera källor samlas in. Även fakturor på utsäde och växtskyddsmedel sparas. Det lagras, anonymiseras, används som referensdata och presenteras för FBN-medlemmen som insikter. Allt för att kunna göra smartare val i sin odling, och få bättre resultat på sista raden.

Farmers Business Networks databas har blivit en guldgruva för lantbrukare som nu kan se vilka produkter som är mest effektiva på just deras grödor eller marker.

– Data är en kostnad tills den blir till insikter. Först då skapas värde, säger Lucas Strom.

En växtodlare som odlar en viss vetesort i en viss jordart kan jämföra med motsvarande data för att se hur mycket utsäde man ska så per kvadratmeter.

– Din utsädesförsäljare vill säkert säga till dig att du ska så si och så mycket frön, men då kan vi visa att med den här hybriden ökar inte det avkastningen, säger Lucas Strom som själv är lantbrukare i grunden.

Nyckeln till framgång

Farmers Business Network väntas ha intäkter på mer än 60 miljoner dollar i år och listades av Forbes under 2017 på listan ”Next billion dollar startups”. Enligt Lucas Strom stavas framgången i ett enda ord.

– Förtroendet. Det är det viktigaste. Vi verkar för transparens och därmed är medlemmarnas förtroende det viktigaste vi har.

Runt 500 nya bönder ansluter sig nu per månad till nätverket. Vad är nästa steg i utvecklingen? Lucas Strom är övertygad om att det handlar om bättre integrering av olika system.

Idag är John Deeres molntjänst den enda med integration till Farmers Business Network. Det betyder att när data från traktorn laddas upp i John Deeres moln kopieras den samtidigt till nätverkets molntjänst. Data från andra maskintillverkare och andra datastyrda tjänsters tas in i nätverkets molntjänst genom en backup eller export.

– Vi är bara i analysfasen av data, vi förstår skördar och jordtyper. Tänk när vi börjar förstå växtgenetiken och har många års data om allt, säger Lucas Strom och slår ut med händerna.

Av: Frida Jonson, AGFO.se

Läs hela reportaget om Farmes Business Network här

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen