Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Innehåll från Skira

Fler lantbrukare ansluter sig till Skira

Fler lantbrukare upptäcker Skira och hur smidigt det är att köpa och sälja spannmål digitalt. Transparent process, säker betallösning och trygghet kring varans kvalitet och leverans. Men varför vill fler och fler lantbrukare använda Skira? Johan Ocklind som både köpt och sålt genom handelsplatsen berättar hur han tänker.

Skira är en digital handelsplats där man genom ett auktionsförfarande köper och säljer spannmål och proteingrödor. Skira ger trygghet till både säljare och köpare genom att garantera betalning och kontrollera kvalitén i transporten. Dessutom löser Skira allt administrativt som att ordna med till exempel transport, fakturering och avräkning.

Johan Ocklind, VD på Vadsbo Mjölk och Vadsbo Växtodling strax utanför Mariestad, har flera gånger använt Skira till både spannmålsinköp och försäljning. Vadsbo Mjölk drivs konventionellt samtidigt som Vadsbo växtodling är Kravcertifierat, vilket gör att stora mängder foder behöver köpas in till de cirka 1 300 djuren. Här har Skira blivit ett bra verktyg där Johan får notiser om partier han är intresserad av och kan handla genom ett auktionsförfarande. I Johans fall har Skira varit hans förlängda arm för att på ett enkelt sätt köpa in spannmål från närområdet.

– Jag kan egentligen inte se några hinder för att använda Skira. Det är lätt att få tag på bra spannmål och bra fodervaror till vår produktion – därför använder jag Skira, säger Johan som tycker att tjänsten är både enkel och smidig.

Just användarvänligheten har varit central i utvecklingen av tjänsten och det enda man behöver för att logga in är organisationsnumret och bank-id eller lösenord.

 Vadsbo Mjölk har cirka 1 300 djur och köper varje år in stora mängder foder.
Vadsbo Mjölk har cirka 1 300 djur och köper varje år in stora mängder foder.

Kostar inget förrän det blir affär

Skira kostar ingenting förrän det faktiskt blir affär. Man kan alltså vara med och buda, vinner man inte budgivningen kostar det ingenting. Som säljare väljer man själv ett acceptpris vilket gör att man inte behöver sälja om budgivningen inte kommer upp i önskat pris. Det har då heller inte kostat någonting. Det är alltså riskfritt att använda Skira.

– Det kostar inget fram till att jag gör en affär så det är även en jättebra tjänst för att hålla pejling på vad som finns, säger Johan.

Undersökningar som Skira har gjort visar att säljarna anser att de tjänat i snitt 7 procent mer med Skira jämfört med de alternativ de hade vid den aktuella tidpunkten.

– Samtidigt har även köparna sparat pengar, säger Niklas Ericson, VD på Skira.

Genom Skira kan varan gå direkt mellan köpare och säljare, dessutom mellanlagrar inte Skira spannmålen vilket gör det möjligt att mer pengar stannar på gårdarna.

– Vi märker att de som gjort en affär nästan alltid gör fler. Det ser vi som ett bra kvitto på att våra kunder är nöjda med det vi gör, säger Felicia Bindekrans, marknadsansvarig på Skira.

Skira startades av viljan att skapa en mer transparent spannmålsmarknad där det var enklare att följa priser på faktiska avslut och där alla som verkar på spannmålsmarknaden kan handla på en öppen marknad.

– Det är bra om många kommer igång och använder Skira, det kan gynna både säljare och köpare väldigt mycket och jag tror att totalt sett är det någonting som behövs, säger Johan.

 Johan Ocklind, VD på Vadsbo Mjölk och Vadsbo Växtodling.
Johan Ocklind, VD på Vadsbo Mjölk och Vadsbo Växtodling.

Även kvarnar ansluter sig

Sedan förra sommaren har många kvarnar och fodertillverkare registrerat sig på Skira och gjort flera affärer.

– Det är väldigt roligt att fler nu ser hur man kan gynnas av att använda Skira som ett verktyg i sin affär. Dessutom är det roligt att vi utvidgat från att enbart förmedla foderspannmål till att nu finnas där för dem som vill sälja och köpa kvarnvara, säger Felicia Bindekrans.

Detta visar att Skira utvecklas åt det håll som var tänkt – att möjliggöra en transparent marknad där alla aktörer verkar tillsammans.

Vill du veta mer om Skira eller få tillgång till tjänsten? På skira.se finns mer information. För att få tillgång till tjänsten klickar du på ”Registrera dig gratis”.

Till toppen