Antalet trafikdödade djur slår rekord

Under fjolåret slogs ett tragiskt rekord. Antalet dödade rovdjur och andra viltolyckor på Sveriges vägar och järnvägar blev fler än någonsin.

Under fjolåret fick 149 rovdjur sätta livet till på Sveriges vägar och järnvägar, enligt en sammanställning från Trafikverket.

Örnarna drabbades värst, där 96 djur dödades, samt 33 lodjur, tolv björnar, sex vargar och två järvar, rapporterar Sveriges Radio P4 Jämtland.

-Det är väldigt många. Speciellt när det gäller örnar. Det är när de äter på trafikdödade djur som de körs på, säger Stephen McLearnon på Trafikverket, citerad av kanalen.

– Vi börjar på stambanan i Västernorrland och arbetar oss norröver mot Norrbotten. Vi tittar även på Malmbanan speciellt mellan Kiruna och riksgränsen, säger Stephen Mc Learnon, till kanalen.

Utökade åtgärder

Nu aviserar Trafikverket utökade åtgärder för att minska antalet dödade rovdjur. En är att snabbare ta bort trafikdödade djur, för att inte locka andra djur att komma och äta. Målet är att start av eftersök av påkört vilt ska starta senast två timmar efter rapporterint ill polisen. Vidare ska fler viltstängsel sättas upp och existerande stängsel underhållas mer.

Statistiken visar även att det totala antalet viltolyckor ökar, särskilt antalet älgolyckor.

– Ja, det är mycket dystra siffror när det gäller antal olyckor. 2016 var det runt 50 000 olyckor och 2017 hade det ökat till 70 000, säger Kurt Lundgren, informatör på Älgskadefondsföreningen, till Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Flest älgar och rådjur

Älgar och rådjur står för huvuddelen av olyckorna. I de allra flesta fall är det snön som ligger bakom ökningen. Generellt gäller att försiktighet från trafikanterna är det mest effektiva sättet att minska den typen av viltolyckor.

LÄS OCKSÅ: Många viltolyckor i snökaosets Jämtland