Det är bondgårdens djur som trixar och showar på dagens cirkusföreställningar. Anton Frank är sjätte generationen i en tysk familj som vigt sitt liv åt cirkusen. I dag är han ansvarig djurtränare på svenska Cirkus Maximum.
Chestnut och Mika är de åttaåriga oxarna som tränats sedan de var kalvar. Deras roll under det sex minuter långa numret är att förflytta sig mellan olika pallar, och framför allt, att stå still. FOTO: MARIA TÖRNER
– Det är av utrymmesskäl som vi inte längre kan ha de exotiska djuren. Platserna där vi kan ställa upp tälten har blivit färre och de har också blivit mindre till ytan. De begränsningarna har gjort att vi inte kan hålla så stora djur med bete, förklarar Anton Frank som är ansvarig djurtränare på cirkusen.
För två år sedan lämnade han ifrån sig sina två elefanter till en belgisk djurpark.
Chestnut och Mika är de åttaåriga oxarna som tränats sedan de var kalvar. Deras roll under det sex minuter långa numret är att förflytta sig mellan olika pallar, och framför allt, att stå still. FOTO: MARIA TÖRNER
– Det skar i bröstet att lämna dem. De ropade efter mig när jag vände ryggen och gick ifrån stallet vid djurparken, säger han medan han visar en film på sin telefon där han leker med en av elefanthonorna.
– Jag har inte tittat på den här filmen på två år, säger han med tårfyllda ögon och förklarar att det var hans föräldrar som köpt elefanten på filmen, redan ett år innan han själv föddes.
Livar upp varandra
Efter att ha lämnat ifrån sig elefanterna var Anton Frank på jakt efter ett nytt shownummer till föreställningen. Han hade redan sex arabhingstar i ett stort nummer och ett sidonummer med några kor. Vid ett samtal med sin bror som arbetar på en cirkus i Tyskland kom de överens om att göra ett byte. Anton Franks kor fick åka ner till Tyskland och broderns getter, får, två oxar och åsnor fick resa till Sverige.
– Det är viktigt att hålla djuren som en grupp, annars så fungerar det inte inne i manegen. De här djuren har gått tillsammans och tränats ända sedan de var små, förklarar Anton Frank som menar att det är bra att blanda djuren.
– De livar upp varandra. Det är lite lustigt att titta på dem ibland. Speciellt getterna brukar busa med oxarna och ibland så ser man hur de ligger här ute i en stor hög med Chestnut och Mika i botten, berättar han.
Cirkusturnén varar från mars till september med en månads avbrott under sommaren. Övrig tid är cirkusdjuren på Anton Franks gård, cirka 1,5 mil utanför Ullared. FOTO: MARIA TÖRNER
Åttaåriga oxar
Chestnut och Mika är de åttaåriga oxarna som tränats sedan de var kalvar. Deras roll under det sex minuter långa numret är att förflytta sig mellan olika pallar, och framför allt, att stå still.
– Det absolut viktigaste är att de står still, det gäller alla djur i showen, säger Anton Frank som förklarar att djurens olika uppgifter i numret är anpassat efter individ och djurslag.
– Mike och Chestnut till exempel, de vill helst bara ligga och idissla så de passar bra på en pall. Fåren är lite likadana så de får springa nått varv och kliva upp på pallarna de med. Getterna tycker om att klättra och det får de göra i showen också, säger han.
I numret som kallas för ”På bondgården” galopperar en liten ponny under magarna på de två oxarna, en get och en hund springer på en spång som de håller upp med sina ryggar och en gås vandrar, också den, under magarna på entonnarna.
– All sorts publik uppskattar det här numret. Barn från städerna som aldrig sett en ko eller get, men också bönder själva har kommit fram och undrat hur vi bär oss åt, säger Anton Frank.
"Många tror att mina djur lever ett hemskt liv, men se på dem. De är i gott hull, tycker det de gör är roligt och när det inte är turné har de tillgång till utevistelse dygnet runt", säger Cirkus Maximums djurtränare Anton Frank. FOTO: MARIA TÖRNER
Vad är viktigast när man tränar djur för att vara med i en show?
– Att djuren mår bra och trivs. När jag skaffar nya djur låter jag dem alltid åka med en säsong innan jag ens tränar dem. Det är för att se hur de reagerar på de speciella förutsättningar vi har här. Märker jag att de inte vill vara här så är det ingen idé att träna dem.
Vilka av lantbruksdjuren är svårast att träna?
– Åsnorna, de är lata, envisa och smarta. Bara att få dem att trava ett varv i manegen är en seger.
Men oxarna som är så stora då, hur lär man dem stå still på en pall?
– Man måste börja när de är kalvar. Då lyfter man upp dem på pallen, säger ett kommando och ger dem en godis. Sen så gör man likadant för att lära dem står kvar. Jag arbetar mycket med rösten med alla mina djur. De måste veta vad jag vill och vad de heter. När det är så många djur i manegen så måste jag kunna få ett visst djur att lyssna på mig på avstånd och då måste de kunna sitt namn.
FOTO: MARIA TÖRNER
Cirkusturnén varar från mars till september med en månads avbrott under sommaren. Övrig tid är cirkusdjuren på Anton Franks gård, cirka 1,5 mil utanför Ullared.
– Många tror att mina djur lever ett hemskt liv, men se på dem. De är i gott hull, tycker det de gör är roligt och när det inte är turné har de tillgång till utevistelse dygnet runt.