Australiens druvor torkar i rekordvärmen

Australiens varma sommar fortsätter att skörda offer. Nu varnar landets vinmakare för att årets skörd blir lägre än på många år.

En vingård i Hunter Valley i Australiska New South Wales. Årets skörd ser ut att bli den lägsta på flera år.
En vingård i Hunter Valley i Australiska New South Wales. Årets skörd ser ut att bli den lägsta på flera år. FOTO: GUSTAV SJÖHOLM

När sommarens rekordtemperaturer drabbade stora delar av Australiens vinodlingar hoppades många bönder på en positiv effekt. Druvorna var små men söta, och årets skörd av landets pinot noir, chardonnay och andra druvsorter skulle kunna ge vinerna något sötare och fylligare karaktär.

Men torkan fortsatte. Sommaren är den varmaste sedan 1910 och bland de tio torraste åren sedan dess. Och de söta druvorna har på många ställen förvandlats till uttorkade russin.

– Det ser mörkt ut, säger vinbonden Greg Knight från Barossa, ett av landets stora vindistrikt, till Reuters.

Miljardindustri

Barossa-dalen drabbades av 39-gradig värme i januari, och Knight fick börja skörden tre veckor tidigare än normalt, när vattenreservoarerna torkade ut. Årets produktion ser ut att bli som bäst två tredjedelar av fjolårets, säger Greg Knight.

– Det var en värmebölja som vi verkligen inte behövde.

Australien är världens sjätte största vinproducent, men miljardindustrin ser i år ut att tappa stora andelar på världsmarknaden. Och det är inga små summor det handlar om. Förra året omsatte industrin över 40 miljarder kronor i Australien, så redan när årets skörd såg ut att hamna på 1,7 miljoner ton – 5 procent under fjolårets skörd, som även den var lägre än normalt – hördes varningsklockor.

Högre pris?

Nu ser resultatet ut att bli ännu värre. Årets produktion kan bli den minsta sedan 2011, då mögel och svampsjukdomar angrep vinrankor och förstörde stora delar av det årets skörd.

Som om inte rekordvärmen vore nog för Australiens vinbönder är läget annorlunda i Europa. Efter ett mycket dåligt 2017 rapporterar många vingårdar i länder som Frankrike och Italien rekordskördar 2018. Och om Australien inte kan erbjuda vin till rätt pris letar handlarna hos konkurrenterna.

”Hög efterfrågan på liten skörd kan driva upp priset”

– Flera av de stora aktörerna bryr sig inte om varifrån de får sitt vin, så länge de kan få det för ett bra pris, säger Peter Briggs, vingrossist i Perth i västra Australien.

Karin Husberg, pressekreterare på Systembolaget skriver i ett mejl till TT att det är "för tidigt" att säga om torkan påverkar utbudet och priserna i Sverige.

"En hög efterfrågan på en liten skörd skulle så klart driva upp priserna. Samtidigt finns det anledning att tro att man inte vill höja priserna för mycket med risk för att kunderna söker sig till viner med andra ursprung", skriver hon.

LÄS MER: Vinodlarna jublar över sommarens Medelhavsklimat