Automatisk gödseldoserare kniper andraplatsen

24-åriga Alexander Westberg och hans uppfinning belönas med silvermedaljen i Teknikutmaningen 2023. Nu hoppas han på att kunna börja sälja sin lösning till skogsägare i landet.

Alexander Westberg har utvecklat en gödseldoserare som går att eftermontera på planteringsrör för skogsplantering.
Ett jättebra bidrag som också är möjligt att praktiskt tillämpa och göra verklighet av, säger jurymedlem Magnus Jansson om gödseldoseraren. FOTO: PRIVAT

När Alexander Westberg upptäckte att man behöver köpa ett helt nytt planteringsrör för att kunna tillföra gödsel vid skogsplantering fick han en idé som han började utveckla, en automatisk gödseldoserare. Nu har han belönats med en andraplats i Teknikutmaningen.

– Det är kul att anses ha en så bra idé att man kan hamna på prispallen. Det är jättekul att den togs emot så bra. Jag hade inte så stora förhoppningar egentligen, säger han när Land Lantbruk ringer upp och gratulerar till andraplatsen.

Alexander Westberg har utvecklat en gödseldoserare som går att eftermontera på planteringsrör för skogsplantering.
Alexander Westberg har utvecklat en gödseldoserare som går att eftermontera på planteringsrör för skogsplantering. FOTO: PRIVAT

”I startgroparna för att skapa försäljningsstruktur”

Efter att tävlingsbidraget publicerades i Land Lantbruk tidigare i höst har Alexander Westberg märkt av ett intresse för sin idé och planen nu är försöka få ut den till försäljning.

– Jag är i startgroparna och tittar på hur man kan skapa en försäljningsstruktur. Tanken är att jag ska börja sälja gödseldoseraren om behovet finns och det verkar det ju göra. Speciellt enskilda skogsägare som har de här planteringsrören tänker jag vända mig till.

Prissumman är 15 000 kronor. Vad ska du använda pengarna till?

– Det kan bli aktuellt att köpa en ny 3D-printer med bättre materialegenskaper än den jag jobbar med nu och jag ska kolla upp patentlösningar. Det är en hel del pengar så det gäller att göra något bra av dem men jag tänker plöja ner dem i den här idén så att jag kommer framåt. 

Fakta: Andrapristagare

Namn: Alexander Westberg.

Ålder: 24 år.

Bor: Umeå.

Sysselsättning: Maskiningenjör på Sigma Industry i Örnsköldsvik.

Aktuell med: Andrapristagare i Teknikutmaningen 2023 för sin uppfinning gödseldoserare för skogsplantering.

LÄS MER: 

Lösning på grästrassel vinner Teknikutmaningen 2023

Alla tävlingsbidrag i Teknikutmaningen 2023 hittar du här

Sponsorer av Teknikutmaningen 2023:

Kramp

SmartAgri

Handelsbanken

Söderberg & Haak

Väderstad

John Deere

OKQ8

Big AB

Dina Försäkringar