Rebecca Johansson

Alla artiklar av Rebecca Johansson
20 nov.

Från idé till säljbar produkt – så fick Teknikutmaningens vinnare patent

Från idé och patentansökning till varumärkesskydd och en färdig produkt på marknaden. Den resan har Anders Brus gjort med sin innovation Anti grassStop.

16 nov.

Honungsslunga belönas med bronspeng

Tredjepriset i Teknikutmaningen 2023 går till Göran Dahlgren och hans honungsslunga. Han själv är inte längre aktiv som biodlare men skruvar redan på en ny variant av slungan.

16 nov.

Lösning på grästrassel vinner Teknikutmaningen 2023

För tre år sedan fick Anders Brus en idé om hur han skulle få gräset han slog att inte snurra fast sig i röjsågen. Nu har han en färdig produkt på marknaden och vinner Land Lantbruks tävling Teknikutmaningen.

16 nov.

Automatisk gödseldoserare kniper andraplatsen

24-åriga Alexander Westberg och hans uppfinning belönas med silvermedaljen i Teknikutmaningen 2023. Nu hoppas han på att kunna börja sälja sin lösning till skogsägare i landet.

10 nov.

Tandemlyften ökar effektiviteten i fält

2017 började Olof Sjöholm att skissa på en idé om att tandemkoppla redskap bakom traktorn. Många timmar och några år senare är Tandemlyften i bruk och nu tävlar han i Teknikutmaningen.

10 nov.

Vinkeln hålls med ett maskinlod

För att ha koll så att du håller rätt vinkel med gödningsspridare kan Maskinlodet vara en lösning. Det tror Håkan Nilsson som tävlar med sin idé i Teknikutmaningen.

20 okt.

Låda ger säkrare transport

För att transportera rullar med plast på ett säkrare och smidigare sätt tillverkade Leif Johansson en transportlåda. Nu tävlar han i Teknikutmaningen 2023 med sitt bidrag.

4 okt.

”Börja i tid med generationsskifte”

LYSSNA. Per Larsson var på väg att avveckla mjölkproduktionen när han matchades ihop med Tim Björn. Nu gör de ett generationsskifte i form av ett aktiebolag.

29 sep.

Honungsslunga med många funktioner ger minskat kladd

För 30 år sedan började Göran Dahlgren utveckla honungsslungan Light Line för att underlätta arbetet med biodlingen och honungsslungandet. I dag har han tillverkat flera versioner och tävlar med den senaste i Teknikutmaningen.

25 aug.

Unga lantbrukaren: ”Vi försöker ha kul också”

LYSSNA. Under studietiden drömde Alma Svensson om att hitta en gård mitt emellan henne och pojkvännen Eric Rahm. Nu bor de sedan i vintras på drömgården mitt i Småland.

25 aug.

Ombyggd minidumper underlättar gårdsjobbet

För att underlätta vedhanteringen behövde Ola Andersson en minilastare. När han inte hittade någon passande att köpa till ett bra pris byggde han i stället om en begagnad dumper som nu tävlar i Teknikutmaningen.

11 aug.

Nu öppnar heat två av Teknikutmaningen 2023

Den 14 augusti öppnar heat två av Land Lantbruks tävling Teknikutmaningen. Flera bidrag har redan kommit in – ta chansen och delta du också!

21 juli

Flexibel skruv underlättar tömning av såmaskinen

Efter att ha funderat på hur det skulle gå smidigare att tömma såmaskinen på utsäde föddes idén om Tollstad-skruven. Nu tävlar Fredrik Tegehed i årets upplaga av Teknikutmaningen med sin prototyp.

24 juni

Mindre grässnurr med Anti GrassStop

När Anders Brus skulle slå gräs hemma med röjsåg och trimmerhuvud tröttnade han på att det hela tiden fastnade och tog stopp. Tre år senare har han patent på lösningen och är med i Teknikutmaningen med bidraget "Anti GrassStop".

3 juni

Digitala kartor håller koll på dräneringen

TEKNIKUTMANINGEN. Med de verktyg han har kan Bertil Aspernäs rita digitala kartor över täckdiken som både andra lantbrukare och aktörer har nytta av. Nu tävlar han med sina lösningar i Teknikutmaningen.

6 apr.

”Hade inte hjälpt om någon sagt åt mig att inte stressa”

LYSSNA: Albert Nilsson höll på att både förlora synen och foten i två olika arbetsolyckor. Lantbrukspodden har träffat honom i hans nya vardag där han berättar om olyckorna, stressen bakom dem och hur han mår idag.

3 apr.

Nu kör Teknikutmaningen 2023 i gång – så tävlar du!

För fjärde året i rad är det dags för Land Lantbruks tävling Teknikutmaningen. Har du en innovation, idé eller spännande tanke om en tekniklösning – tveka inte att vara med.

1 dec. 2022

Efter vinsten: Hoppas på fler autonoma solcellsdrivna traktorer

Till en låg kostnad och med enkla medel har Jesper Elsander och Rasmus Larsson uppgraderat en 70 år gammal Volvo T24 till hightech. Med 14 millimeters precision arbetar den autonoma solcellstraktorn nu i gårdens grönsaksodling.

24 nov. 2022

Solcellstraktorn vinnare i Teknikutmaningen!

Den autonoma solcelltraktorn tar hem Teknikutmaningen 2022. Den har varit ett sidoprojekt för Rasmus Larsson och Jesper Elsander under fyra år och efter Teknikutmaningen har omvärldens intresse för traktorn exploderat.

24 nov. 2022

Automatisk osttillverkning kniper andra platsen i Teknikutmaningen 2022

Bidraget "Internet of Cheese" tar hem andraplatsen i årets omgång av Teknikutmaningen. Tävlingen har gett Nils och Claire Sjöström mersmak och nu vill de hjälpa andra att automatisera småskaliga processer.