Axfood börjar sälja ”Svinngoda” morötter

I sommar kommer morötterna vara klenare än vanligt. Axfood kommer nämligen att lägga de lite mindre morötterna i butikernas morotspåsar, vilket förväntas minska matsvinnet med cirka 100 ton.

Morötterna från Axfood blir mindre i sommar. Påsarna kommer innehålla morötter om minst 15 millimeter i diameter, mot tidigare 20 millimeter.
Morötterna från Axfood blir mindre i sommar. Påsarna kommer innehålla morötter om minst 15 millimeter i diameter, mot tidigare 20 millimeter. FOTO: ISTOCK

Fjolårets torka drabbade även morotsskörden, vilket resulterade i ovanligt många små morötter. De flesta av dem slängdes eller blev till biogas. Men i sommar kommer Axfood lägga de lite mindre morötterna i de färdigpackade påsarna, som märks ”svinngoda”. Det kan ge en minskning av matsvinnet med hela 100 ton.

– Det här är ett sätt för oss att minska matsvinnet, inte bara i vår egen verksamhet utan i en annan del av livsmedelskedjan. Varje kilo minskat matsvinn räknas, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, i ett pressmeddelande.

Matsvinnet ska halveras

Eftersom nästan en tredjedel av all mat slängs är svinnet en prioriterad fråga för Axfood - målet är att halvera matsvinnet till 2025.

– Klimatförändringarna ställer oss inför nya utmaningar. Därför behöver vi omvärdera både vad vi lägger på tallriken och vad vi är beredda att slänga bort. Genom att ta bort klass 1-märkningen, som är frivillig för morötter och reglerar storleken, kan vi nu även ta vara på de lite mindre morötterna, säger Åsa Domeij.

De flesta av morötterna odlas av Ryftes på Gotland och den första skörden beräknas till sista veckan i juni.

LÄS MER: Livsmedelsindustrin lovar hållbar produktion

LÄS MER: App mot matsvinn

LÄS MER: Så vill handeln minska matsvinnet