Bilderna på Nordens första skördetröska

Så här såg det ut när Axelvolds Gods började skörda spannmål med skördetröska 1928.

Nordens första skördetröska i arbete på Axelvold 1928
Nordens första skördetröska i arbete på Axelvold 1928 FOTO: ARNE HANSSON

Arne Andersson i Västra Hoby arbetade som rättare på Axelvolds Gods åren 1956 och 1957. Han mindes mycket väl hur Albert Berg von Linde varje morgon ställde ut folket som arbetade i jordbruket. Att ställa ut betyder att man talar om vilka arbetsuppgifter varje person ska utföra under dagen.

Skördetröskan på Axelvold 1928
Skördetröskan på Axelvold 1928 FOTO: ARNE HANSSON

Massey Harris-tröska tog över

På 1950-talet hade en Massey Harris-tröska tagit över huvudansvaret för skörden. Men en gång om året tog man ut och körde den gamla IH-tröskan. Då strömmade folk till för att få se veteranen i arbete.

Vid sädestankens töming skjuter körkarlen med ett handgrepp undan ett flertal luckor på en gång och all säden hinner att rinna ned i vagnen på 1 á 2 minuter (Axelvold 1928)
Vid sädestankens töming skjuter körkarlen med ett handgrepp undan ett flertal luckor på en gång och all säden hinner att rinna ned i vagnen på 1 á 2 minuter (Axelvold 1928) FOTO: ALBERT BERG VON LINDE

”Jag minns den mycket bra”

– Jag minns den gamla skördetröskan mycket bra. Men jag fick gå vid sidan av maskinen, inte köra den. Det var arbetsuppgifter som var förbehållna Valter och Algot. De hade varit med från början med tröskan. Valter körde traktorn medan Algot stod på tröskan, säger Arne Andersson till Land Lantbruk.

När föräldragården i Västra Hoby blev ledig tog Arne Andersson över driften av den.

FOTO: ALBERT BERG VON LINDE

I dag finns Nordens första skördetröska att se på Lantbruksmuseet i Alnarp.

Albert Berg von Linde monterade ganska snart en startmotor som höjde och sänkte skärbordet så att traktorföraren ensam kunde manövrera skördetröskan.
Albert Berg von Linde monterade ganska snart en startmotor som höjde och sänkte skärbordet så att traktorföraren ensam kunde manövrera skördetröskan. FOTO: ALBERT BERG VON LINDE