Bingo lite varstans

Spannmålsexperten Björn Folkesson spår stigande priser på både soja, raps och fodervete. Han ser "all time high" lite varstans på råvarumarknaden.

Spannmålsexperten Björn Folkesson.
Spannmålsexperten Björn Folkesson. FOTO: ANN LINDÉN

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Ett stort tack till Björn Folkesson!

Soja. Med ett nästan galet högt sojapris så följer marknadens aktörer den snart förestående skörden i Brasilien. Det är i norra Mato Grosso som de tidiga indikationerna kommer. Sojan på Chicago Board of Trade är nu gott och väl över 13 dollar per bushel och det hade nog ingen människa våga tippa i höstas.

Jätten i öster det vill säga Kina köper i oförminskad takt och det sker samtidigt som torkrapporterna från Brasilien strömmar in. Utöver det så har dollarna fallit och gjort sojan nominellt billigare och det här främjar köparnas benägenhet att handla innan priset går upp ännu mer.

På en sådan här hög prisnivå är det högst troligt att särskilt Brasilien siktar på ännu större areal av just soja och det lär delvis ske genom stor nyodling av regnskog och tropisk savann.

Raps. Även vi i Sverige får med en del av grödornas högkonjunktur, vilket väl kan avläsas i rapspriset. Det kom in på nytt högsta nu idag och det är förstås följsamheten till soja som får ett visst genomslag.

Det ska dock sägas att marknaden är överspekulerad då köpta kontrakt har gått till placerare som hoppas på ännu mera uppgång. Man kan undra när verkligheten kommer i fatt? Kan Kinas stora efterfrågan ensamt dra denna marknad till himmelens höjder.

För alla bönder som har grödor på fältet så är det bara att tacka och ta emot så länge det varar. Det ovan sagda gäller priset på gammal skörd. Vad gäller ny skörd så är uppgången inte alls så stor utan här hoppas man på rapporter om goda bestånd och lämpligt väder.

De här prissignalerna gör nog att ganska lite ny skörd prissäkras redan nu, för känner jag bönderna rätt så vill de sälja först när en riktig topp är inne. Och där är vi inte riktigt än.

Fodervete. Till skillnad från brödvetet så har fodervetet gått raka vägen upp. Det står nu i 202 pund per ton och eftersom fodervetet handlas i London så kan man fundera på om inte fodervetet gynnats av att Brexit är i hamn. Mig veterligen så handlas fodervete tullfritt och vissa år är England exportör och sedan gammalt så är Spanien en stor marknad för engelskt vete.

Fodervete har majs som stor konkurrent och när nu även majsen stiger så blir fodervete en följare till majsen. Vi ser nu att handel kan fungera både innanför och utanför EU, även om förhandlingarna kan vara långa och snåriga.

För svensk del är det främst en fördel att fodervete går upp då nedklassat brödvete hamnar i fodervetehögen.

Mjölk. Lite av bingo även här. Fonterra börjar året med ett nästan ”all time high”. Priset på skummjölkspulver gick över 3000 dollar och nu är det inte många dollar kvar till femårshögsta. Det kan omöjligen vara annat än bra för vår mjölkproduktion, jag vet att Arla sänkte nyligen men det gör inte Fonterrauppgången mindre värd.

LÄS MER: ”Kommer svenska växtodlare att så rekordareal av vårraps?"

LÄS MER: Majssådden blir sen på flera håll