Björn Folkesson: ”Arla skadas av att amerikanska ekonomin går starkt”

Arla som är dollarexponerade på pulvermarknaden lider av att den amerikanska ekonomin går som tåget just nu, skriver råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika. skrivande stund har alltså rätt stora belopp glidit ur händerna på oss bönder. Dels har gårdsstödet fallit och grödorna likaså.

Björn Folkesson, råvaruexpert och lantbrukare, skriver krönikor på landlantbruk.se.
Björn Folkesson, råvaruexpert och lantbrukare, skriver krönikor på landlantbruk.se. FOTO: ANN LINDÉN

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

El. Kolpriset på terminsmarknaden är nu ytterst nära 100 dollar per ton. Uppgången kommer när kalluften tagit ett grepp om vårt elområde. Elmarknaden är verkligen snårig med många måttstockar, men urskiljer vi priset på längre sikt och då helåret 2019 så har vi en klar uppgång att vänta.

Sista kvartalet 2018 faller däremot något, men vi lever nu med prisnivåer som handlar mer om 45 öre per kilowattimme än 25 öre do. Det här ökar förstås på kostnadssidan hos våra jordbruksföretag, så när som de som har vindkraftverk eller om man säljer solel från takpaneler. För den som vill säkra sig eller spela på elmarknaden så tillhandahåller bankerna certifikat i form av bull eller bear.

Valuta. Den amerikanska ekonomin går som tåget och placerare tror mer på aktiemarknaden än på dollar – som annars brukar vara investeringen för den som gillar trygghet. En US-dollar står just nu i 8,80 svenska kronor och det bra mycket lägre än den gamla toppen som var gott och väl över nio kronor.

Det här skadar Arla som är dollarexponerade på pulvermarknaden. I skrivande stund har alltså rätt stora belopp glidit ur händerna på oss bönder. Dels har gårdsstödet fallit och grödorna likaså.

I slutet på den här veckan eller i början på nästa så kommer facit och jag tror inte på en snabb uppgång i euron till dess. Det skulle möjligen vara om något oroligt i regeringsbildningen skulle skapa en lust att sälja kronor, men den oron tror jag redan är inprisad och klar.

Vete. Även här är nu valutorna lite av ett huvudnummer. Enligt Draghi så ökar inflationen i euroområdet, vilket talar för en starkare euro på kortare eller längre sikt. På det beskedet steg euron till över 1,17 mot dollarn och det försvårar förstås vår export.

I gengäld verifieras nu den lägre ryska veteskörden från flera källor, vilket sänker Rysslands exportutrymme och som ett resultat att det här, så har vetet stannat på en nivå just över 200 euro per ton för närmaste kontrakt. Marknaden väntar nu på besked om sådd areal höstvete och de första signalerna från den stundande Australienskörden.

Gödning. Här smäller det ordentligt! Tysk N 27 var vid senaste affären hela 230 euro per ton och det är en uppgång på cirka 30 euro per ton sedan i våras. Det är väl det höga vetepriset som slår igenom och skulle det nu bli en stor areal sådd på grund av optimismen i bondeleden, så kan nog gödningen gå ändå högre.

Kanske kommer en del att damma av urea-alternativet till vårsådden? 2019 kan mycket väl bli året då relationen mellan kväve och vete blir sämre än på länge, för vi som ännu inte handlat gödning kan mötas av ett fallande vetepris när vintern har gått och det växer fint på alla åkrar.

Övrigt. Det är långt ifrån färdigsått, men på Öland tror jag att det är mycket sått för att bara vara 25 september. Då brukar vi oftast börja så vanliga år. Men 2018 är inget vanligt år, på något vis.

LÄS MER: Folkesson om kommande månaderna: ”Obehagligt läge väntar”