Björn Folkesson: Fortsatt höga grispriser – men toppen är borta

Det är fortfarande höga priser i Tyskland, men från Kina hörs signaler om att det värsta är över och att man börjat producera så smått redan, skriver råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Björn Folkesson är lantbrukare och råvaruexpert. Han skriver krönikor på landlantbruk.se.
Björn Folkesson är lantbrukare och råvaruexpert. Han skriver krönikor på landlantbruk.se. FOTO: ANN LINDÉN

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Gödning. Nu har N 27 börjat falla och priset är tillbaka på samma nivå som det var i juli 2019: 230 euro per ton. Om mindre än en månad så kommer säkert en del spridning att vara i gång och rimligen är den allra mesta gödningen både köpt och inlagrad.

Det är säkert en efterfrågeavmattning som gör att gödningsfabrikerna nu vill sälja ut för att så sakteliga erbjuda kunderna allt lägre pris vartefter säsongen går. Bönder som väntat med sitt gödningsköp kan känna sig ganska nöjda med sitt beslut, men prisskillnaden mellan topp och botten är i år ganska liten.

Gris. Även här är toppen borta. Det är fortfarande höga priser i Tyskland, men från Kina hörs signaler om att det värsta är över och att man börjat producera så smått redan. Uppgången som varit har ju annars förmått danska grisbönder att investera i utökad produktion och det visar vilken svår bransch våra producenter har. Dyra stora nybyggen är inte alltid så lätt att räkna hem.

Vete. Här har vi inte sett toppen än. I dag, måndag, är det visserligen Martin Luther King Day och därmed stängt på Chicagobörsen, men där gjordes det framsteg i fredags – något som har fått Matif att öppna på nytt rekord igen. Den franska exporten flyter på bättre nu även om transportstrejken är ett visst problem.

Vad gäller ny skörd så är inte uppgången fullt så vass, utan där finns alltid en ribba vid 190 euro per ton och den är inte lätt att gå över – i varje fall inte så att det blir bestående särskilt länge.

För oss bönder är det angeläget att följa utvecklingen noga, sätta ett mål för priset och vara beslutsam då den goda dagen gryr. Den här höga prisnivån förutsätter att negativt väder hjälper till och det är minst två månader till dess att det första väderhotet tornar upp sig.

Jag råder dock ingen att sälja börsvete nu eftersom att prisfallet som krävs för vinst måste var både djupt och vara rätt länge. Jag tror att det är bättre att i så fall sälja cirka 25 procent av fysisk vara, för på så sätt få med något det här rallyt.

Raps. Konflikt mellan Indien och Malaysia har gjort att priset på palmolja gått ned kraftigt och då har rapsprisuppgången nära nog stannat av. Arealen i EU och bestånden på fälten indikerar ett år till med låg produktion i EU. Det är ett bra utgångsläge för svenska rapsodlare!

Här hemma ser vete och höstkorn väldigt bra ut, så när gödningsspridarna ska ut lär optimismen vara på topp. Många längtar till första mars, för då är det bara att köra. Håll ut till dess och njut lite av lugnet som vi har nu!

LÄS MER: Folkesson: ”Oron i Iran stressar oljemarknaden”