Björn Folkesson: Ska Trump få som ha vill?

Ska Angela Merkel gå Donald Trump till mötes, gällande hans klagomål över handeln mellan USA och EU eller är det ett gyllene tillfälle för Tyskland att demonstrera sin och EU:s styrka? Det frågar sig råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Björn Folkesson, råvaruexpert och lantbrukare.
Björn Folkesson, råvaruexpert och lantbrukare. FOTO: ANN LINDÉN

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Macro. Dow Jones fortsätter att slå nya rekord, vilket innebär att ofantliga belopp går till aktiemarknaden. I det läget faller dollarn och det gör flera råvaror billigare. Det gäller ju förstås grödorna som prissätts på Chicago Board of Trade.

Hur länge kommer då den här exempellösa amerikanska tillväxten att fortsätta? Tja, som vanligt är det ingen som vet. En av orsakerna till uppgången anses vara att företagen i USA nu betalar mindre skatt och tjänar i stället mer pengar.

En annan faktor är att Trumpadministrationen har fått igång en optimism baserad på avvecklad frihandel. Enligt teorin ska frihandel i stället ge tillväxt, men nu är det alltså tvärtom. Investeringarna sker i USA och jobben hamnar också i USA. Det ger förstås ökad köpkraft och efterfrågan på förbrukningsvaror.

Donald Trump har för övrigt berättat för Angela Merkel med flera att handeln mellan USA och EU är orättvis ur ett amerikanskt perspektiv. Tyskland som är EU:s starkaste land har onekligen lite att fundera över... Ska man gå Trump till mötes eller visa sin egen styrka och göra som man vill?

Valuta. Här har vi den stora dramatiken! Kursfall inträffade under veckan som gick. USD är nu under 8 kronor och euron handlades nyss för 9,76 som allra lägst. För oss bönder leder det här till minskade intäkter på vete, raps och mejerivaror.

Ni som säkrade euron strax under 10 svenska kronor har det förstås lugnt och ni kan bara välja vilken storlek på vinst som ni vill ha. Säkert var det många som inte gjorde någon säkring och ni undrar säkert om det är för sent nu? Kanske inte. Betänker vi att den amerikanska tillväxten drar i gång Sverige också, så är en räntehöjning i korten. I så fall har passiviteten blivit dubbelt så dyr i den bemärkelsen att räntekostnaderna ökar när gårdsstöden faller.

Matpriser. Det är inte ofta som jag följer börskurserna ända ned till konsument i dagligvaruhandeln. I dag, måndag, kom det för den sakens skull uppgifter om matprisernas utveckling – de har fallit.

Det finns alltså ett visst samband mellan bondens råvarupris och konsumentens pris vid kassan. Den viktigaste faktorn för matprisfallet är förstås stor produktion på många åkrar, tack vare gynnsamt väder.

Mjölk. Arlas prissänkning kom i förra veckan och med en prissättning baserad på eftersläpningens princip var det ganska väntat. En eurocent för mycket kan man tycka, men det går ju att justera i efterhand.

Långt viktigare är den fortsatta utvecklingen på Nya Zeeland. Den följer vi med spänning och enligt min bedömning är smörbristen mer eller mindre latent.

Avslutningsvis så har vi nu tagit farväl av en stor företagare i Ingvar Kamprad. Tänk lite på hans verk och hans framgångskoncept: Var trevliga, hjälpsamma och lyft upp era medarbetare. Sådan var Kamprad och det räckte långt!