Björn Folkesson: Svårt att urholka jättelagren

Det är nästan alltid lugnt på marknaden innan jul, men i år mer än vanligt med rekordskördar i somras och jättelager som kommer att vara svåra att urholka på ett bra tag. Det skriver råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

FOTO: ANN LINDÉN

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Makro. Det slås nu nya all time high var och varannan dag på New York-börsen. När så mycket ledigt spekulationskapital fastnar där är det inte så konstigt att jordbruksvarorna halkar efter.

Det finns för närvarande få produkter som på allvar kan konkurrera med Dow Jones index när det gäller förväntad vinst. Undantaget skulle i så fall vara att mjölkkontrakten på Nya Zeeland stiger en del på grund av en hotande La Niña.

Att Dow Jones stiger så markant har lett till att påminnelser om Lehman Brothers-kraschen, som har blivit avdammad igen. Jag misstänker att federal reserv tar frågan om en snar räntehöjning på fullt allvar.

Det här gynnar veteaffärer vid Svarta havet, då en ränteuppgång visserligen skulle dämpa Dow Jones, men istället stärka dollarn och ytterligare sänka amerikansk exportförmåga.

Soja. I fredags gick sojan över 10 dollar per bushel för närmaste kontrakt – allt medan rapsen på Matif forsätter att vara svårsåld med billig palmolja och lätt fallande olja som rationella förklaringsgrunder. I det stora hela ser vi att veckorna fram emot jul kommer att vara väldigt lugna. Det är de nästan alltid, men i år mer än vanligt med rekordskördar i somras och jättelager som kommer att vara svåra att urholka på ett bra tag.

Utsäde. Jag skriver sällan om den varan, men nu är det berättigat. Den svåra skörden, och den på många håll omöjliga höstsådden, har skapat en efterfrågan på vårutsäde som inte haft sin motsvarighet på många år. Det sägs att arealer motsvarande 25 procent av vad som var planerat för höstvete ligger osått nu under vintern.

Därtill är rätt mycket sått på dåliga odds och det är inte uteslutet att en del hösveteareal kommer att köras upp till våren och sås med ny gröda. Det har gjort att Lantmännen har haft mer eller mindre slut på vårvete och att priserna på utsäde har stigit till minst tre gånger spannmålspriset.

Det här blir dystrare och dystrare. Gödning, diesel och utsäde upp. Arealbidrag i sjunkande för stora gårdar och svag höstvetesådd på många gårdar.

Här kan det kanske inflikas att lantbrukskvinnorna har startat en #metoogrupp som heter #skiljagnarnafrånvetet – förutom att den säkert är välbehövlig för sitt egentliga syfte, vilket ju är att minska sexuella trakasserier på landet, så kommer det säkert också att skilja ut de bönder som tål smällar, men som kommer att resa sig för att ta emot nya framgångar i en skapligt nära framtid.

Halm. Även den råvaran som ju annars brukar vara svår att bli av med har hamnat i fokus som en påtaglig bristvara. Vissa gårdar söker med ljus och lykta efter halm och de har betalningsberedskap för höga transportkostnader.

Tips. Satsa på ett bra julfirande i stället. Håll nere på alkoholen i barns närvaro och ta #metoo på allvar.

LÄS MER: Björn Folkesson: Måttligt prisfall på mjölk att vänta