Björn förlorade kampen mot branden

Skogsägaren Björn Brink i Färila förlorade kampen mot branden och 360 hektar skog gick upp i rök.

FOTO: TORBJÖRN ESPING

Björn Brink hjälpte själv till att försöka släcka branden i Enskogen genom att dra slang till brandmännen. Men elden tog överhanden och spred sig sedan snabbt längs den dalgång där Björn Brink har sina hektar produktiv skogsmark med tall och gran.

– Jag fick besked i dag. Det är en totalskada, det finns inget kvar, säger han, och visar sin långsmala fastighet väster om Färila på kartan.

– Det känns tungt, säger han medan ett brandflyg går ned för påfyllning i Ljusnan.

Förlorade 360 hektar

Björn Brink tog över 120 hektar från sin far och har utökat arealen på samma plats till 360 hektar. Som nu har brunnit. Nu har han bara 100 hektar kvar på annat håll.

– Det var ingen bra riskspridning, men det är väldigt praktiskt med ett stort innehav på ett ställe.

”Det blir en ekonomisk smäll”

Tack vara att Björn Brink har en skogsbrandsförsäkring så kommer han att få ersättning. Men ersättningen täcker bara förlusten på den stående skogen. Och Björn Brink räknar med att marken kommer att minska kraftigt i värde i och med att förnan och därmed produktionsförmågan brunnit upp.

– Det blir en ekonomisk smäll, säger han.

– Om jag skulle ha fått för mig att sälja det där skogsinnehavet skulle det ha betingat ett värde på 10-12 miljoner kronor. Och det kommer jag naturligtvis inte att få ut nu. Marken har brunnit upp, det kommer inte att växa någonting.

Kan bli naturreservat

Björn Brink tänker undersöka möjligheterna att låta den brandskadade skogen bli naturreservat och i stället få ersättningsmark från staten i närheten.

­– Det finns hur mycket statlig mark som helst. Sveaskog äger nästan hela det här området, de äger tusentals hektar, säger han och visar på kartan.

– Man ska inte bara deppa ihop. Nu ska jag titta på saker för framtiden, säger Björn Brink, 72.

LÄS MER: Gödseltunnorna viktiga i kampen mot bränderna

LÄS MER: ”Vi ska ta hand om våra medlemmar”

LÄS OCKSÅ: Se flygbilderna från bränderna i Ljusdal