Blocketbedragaren använde deras traktor som dragplåster

Lars-Ove Byström satte nästan kaffet i halsen när jag fick syn på en bild av sin egen traktor i tidningen under rubriken "Storbedragare lurade lantbrukare på Blocket". Det visade sig att hans tidigare annons nu användes för att lura potentiella köpare.

Lars-Ove Byström satte nästan kaffet i halsen när jag fick syn på en bild av sin egen traktor i tidningen under rubriken "Storbedragare lurade lantbrukare på Blocket".
Lars-Ove Byström satte nästan kaffet i halsen när jag fick syn på en bild av sin egen traktor i tidningen under rubriken "Storbedragare lurade lantbrukare på Blocket". FOTO: POLISENS FÖRUNDERSÖKNING

Det var i fredags som Lars-Ove Byström och hans fru Elisabeth slagit sig till ro vid köksbordet för att dricka förmiddagskaffe och läsa senaste Land Lantbruk. Lars-Ove satt och bläddrade i tidningen när blicken föll på en traktor han kände igen. Bilden var från reportaget ”Storbedragare lurade lantbrukare på Blocket”.

– Den traktorn var väldigt lik min, hann jag tänka. Sedan kände jag igen uthusen i bakgrunden och förstod att det var min traktor. Så jag läste om bedragaren och tänkte, 'Vad gott att han åkte dit'.

”Skulle sälja den som reparationsobjekt”

Lars-Ove Byström är köttproducent på gården Där Opp i Deje, tre mil norr om Karlstad. Han föder upp tjurar och säljer köttlådor, men har också grisar, får och höns. Den traktor som han kände igen i tidningen är hans Case 1255 årsmodell 1988 som gått 10 000 timmar.

– Jag har andra traktorer också och kopplingen hade börjat krångla på den här. Det var urtrampningslagret och några andra saker som bråkade så den kopplade inte ur. Jag tänkte att jag skulle sälja den som reparationsobjekt och att köparen kunde reparera den själv, säger han.

Det var för två år sedan och Lars-Ove satte in en annons på Blocket och ville ha 97 000 kronor för sin Case. Det första samtalet som kom var från en man som sade sig representera ett företag i Grängesberg. Han var intresserad och ville att Lars-Ove skulle skicka en faktura på summan.

– Men han frågade inte vad det var för fel på traktorn och ville heller inte komma och titta på den trots att Grängesberg bara ligger knappt två timmar från Deje. Det fick mig att fundera lite, säger Lars-Ove.

”Ville ha en kopia på registreringsbeviset”

Efter en stund ringde mannen igen och ville ha fler bilder på traktorn.

– Vi skickade fler foton, men var lite senfärdiga med fakturan och tur var väl det. Sedan ville han ha en kopia på själva registreringsbeviset, men då började vi ana ugglor i mossen och stoppade det hela, säger han.

Sedan var det tyst om saken i några veckor tills Blocket hörde av sig och frågade om Lars-Ove inte ville förnya annonsen. Traktorn hade ju aldrig blivit såld och stod kvar på gården i Deje så han sade ja.

– Det gick högst två timmar sedan ringer det en dansk man, förbaskad så in i helsike, och undrar vad jag håller på med som annonserar ut hans traktor på Blocket. Då hade bedragaren satt in en annons med mina bilder och dansken hade lagt en handpenning på 40 000 kronor för den, säger Lars-Ove.

”Bedragaren har utnyttjat min identitet”

Saken reddes ut och både Lars-Ove och den danske mannen gjorde polisanmälan.

Lars-Ove fick senare ytterligare samtal från flera personer som satt in pengar i förskott för samma traktor. De hade sedan sett nummerplåtarna på bilderna och fått fram vem som var den egentliga ägaren.

– Bedragaren har utnyttjat min identitet. Det är obehagligt, men jag har i alla fall inte förlorat några pengar. Det sista jag hörde från polisen var att de lagt ned fallet, så det känns jädrigt gott att läsa att han åkt dit, säger Lars-Ove.

Han äger fortfarande Casetraktorn som nu är reparerad.

– Det var ena sonen och jag som plockade isär den här hemma i verkstaden i vintras och bytte armarna och lamellerna i den. Nu går den fint igen och vi brukar ha den i skogen, säger Lars-Ove.

LÄS MER: Storbedragare lurade lantbrukare på Blocket – så åkte han fast

LÄS MER: Experten: Så skyddar du dig mot bedragare när du köper begagnade maskiner