Bluffmakaren i Tallinn

TALLINN, ESTLAND.

Breven som nästan alla företagare får från Nummerupplysningen ser ut som ofarliga adressändringar – men är beställningsblanketter av tjänster som knappast någon vill ha.

Den som skriver på och skickar in till en adress i Malmö får betala 11 790 kronor.

Finns i Tallinn

Nummerupplysningen finns dock inte i Malmö utan i Tallinn. ATL reste till adressen där bolaget är registrerat för att leta upp dem som står bakom bluffen.

Företaget ägs av en svensk man, som utvandrade 2010. Sedan dess har han inte deklarerat någon inkomst i Sverige.

40 miljoner på två år

Det estländska bolagets senaste årsredovisning visar att bolaget fakturerat nästan 40 miljoner svenska kronor under de två åren.

36-åringen förklarar att han säljer en seriös nummerupplysningstjänst med appar och är upprörd över att organisationer som Svensk Handel uppmanar företagare att polisanmäla hans bolag.

Polisanmälningar

– Polisanmälningarna dök upp efter det att Svensk Handel började skriva att kunderna skulle göra det. Innan var det ingen som klagade, säger mannen till ATL:s reporter Börge Nilsson.

Han menar att hans företag vänder sig till andra företagare "som bör veta vad de skriver under".

De som blir lurade får skylla sig själva?

– Nej, det har jag absolut inte sagt. Och är det någon som inte vill ha tjänsten brukar vi vara rätt medgörliga. Vi har gjort ett stort antal krediteringar när vi tyckt att det funnits skäl till det.