Bonde söker parti
Elisabeth Hidén tittade igenom partiernas ungdomsförbunds hemsidor för att se vad de tycker om lantbruket. Hon konstaterar att på två av ungdomsförbundens sidor saknas helt orden lantbruk och jordbruk.
Elisabeth Hidén tittade igenom partiernas ungdomsförbunds hemsidor för att se vad de tycker om lantbruket. Hon konstaterar att på två av ungdomsförbundens sidor saknas helt orden lantbruk och jordbruk.
Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.
Det är ganska exakt ett år kvar till riksdagsvalet. Jag går in på partiernas ungdomsförbunds hemsidor för att se deras ståndpunkter gällande lantbruk. Det är spännande att se vilka framtidens politiker är, hur de tänker och vill forma världen. Vad är deras mål och strävan?
På två av ungdomsförbundens sidor saknas helt orden ”lantbruk” och ”jordbruk”. Däremot kan jag läsa att ett av partierna har ett kommunistiskt samhälle som mål, något som prövats i till exempel Sovjetunionen, och vi vet alla hur det slutade för lantbruket och befolkningen. Som ni säkert förstår surfade jag vidare.
Ett av ungdomsförbunden hade med lantbruk, under miljöavsnittet. Visst vet jag sedan tidigare att lantbruk och miljö gärna kopplas ihop. En koppling jag inte förnekar utan kan tycka är intressant då jord och skogsbruk har många lösningar för miljön. Men för mig är lantbruk också en motor för jobb, en del av näringslivet och sist men inte minst matproduktion.
Sökandet fortsätter och jag läser ytterligare ett partiprogram. Även här finner jag jordbruk, dock inte som egen punkt. Ungdomsförbundet menar att EUs gemensamma jordbrukspolitik, CAP, är ett misslyckande, att äganderätten är viktigare än byråkrati och att vattenrättigheter ska införas likt utsläppsrätter, för att effektivisera användandet av vatten i industri och jordbruk. Men det jag verkligen hajar till över är stycket om att ”skolloven är utformade för att passa ett jordbrukssamhälle” och borde omformas så de passar ett ”modernt samhälle”. Tråkigt att jordbrukssamhället inte kan räknas som modernt trots GPS-styrningar, N-sensorer och mjölkrobotar, och att jag levt hela mitt liv utanför det moderna samhället. När blev mat omodernt?
Nästa hemsida skriver om lantbruk. Ungdomspolitikerna vill stärka lokala, ekologiska och småskaliga lantbruk vilket är positivt, men de skriver också om djur i fångenskap, att förbjuda växtskyddsmedel och tycker att skogen ska lämnas orörd. Naivt och bakåtsträvande, enligt mig.
Tre ungdomsförbund hade vad jag sökte. I de sakpolitiska programmen hade landsbygd och jordbruk egna rubriker och lantbruk omnämndes i samtliga med en önskan och vision om lättnader och utveckling. Det finns kanske hopp även för kommande generationer.
Slutsatsen efter mitt googlande är att vi har en del att jobba på och kanske att partierna borde träffa bönder för bredare kunskap, mer erfarenhet och mat på borden även i framtiden.
Elisabeth Hidén, ordförande, LRF Ungdomen