Bra resultat för Lantmännen under första tertialet

Trots sviterna av torkan katastrofåret 2018 gick Lantmännen med vinst under våren. Resultatet för årets fyra första månader blev till och med lite högre än samma period förra året.

Per Olof Nyman, Lantmännens VD och koncernchef.
Per Olof Nyman, Lantmännens VD och koncernchef. FOTO: PRESSBILD

Resultatet efter finansnetto för första årets fyra första månader blev 335 miljoner kronor. Det är 42 miljoner bättre än samma period förra året, då vinsten blev 293 miljoner.

Äggen i flera korgar

Att Lantmännen klarar sig bra trots det tunga 2018 beror på den övergripande strategin att inte lägga alla ägg i samma korg. Lantbruket har haft det svårt i torkan och värmen, men nästan alla Lantmännens andra affärer går bra, påpekar Per Olof Nyman, Lantmännens vd och koncernchef, i rapporten.

”Inledningen på 2019 visar återigen styrkan och stabiliteten i Lantmännens breda affärsportfölj”, skriver han.

Lantbruk backar med 67 miljoner

Siffrorna visar tydligt att det är så. Divisionen Lantbruk, som gick med 67 miljoner i vinst förra våren, går back med 28 miljoner kronor.

”Kostnaden för att förse industriverksamheterna med spannmål har ökat till följd av att Sverige behöver importera spannmål.”

”Vi har haft högre kostnader för att säkra försörjningen av spannmål till svenska industrikunder och lägre exportintäkter än normalt, skriver vd Per Olof Nyman.

Bra intäkter från öst

Men de andra divisionerna går bra. Divisionen Livsmedel går bättre än förra året och ger 239 miljoner kronor i vinst, en ökning med 82 miljoner. Att livsmedel går så pass bra beror främst på goda intäkter från Ryssland, Ukraina och på andra exportmarknader.

Divisionen Energis resultat blev 52 miljoner kronor, mycket tack vare ett högre pris på etanol.

Swecon presterade också klart högre med 139 miljoner kronor i vinst.

”Aktivitetsnivån är fortsatt hög på alla Swecons marknader – särskilt i Tyskland, där efterfrågan har ökat ytterligare. Service- och reservdelsmarknaden fortsätter att öka på samtliga marknader”, skriver vd Per Olof Nyman.

Hoppas på havre

Han hoppas på en god skörd i år, även om vissa landsdelar hittills fått mycket regn och andra lite.

Nu finns dessutom en ny affärsmöjlighet: havre.

”Den senaste tiden har intresset för havre och havrebaserade produkter ökat avsevärt. Vår ambition är att växa havreaffären signifikant”, skriver Per Olof Nyman.

LÄS MER: Lantmännen klubbade rekordutdelning