"Branden tog mina skogsskiften och min familj fick fly"

Det började med en gnista och slutade i en megabrand. I sin bok Brandvakten skriver Sven Olov Karlsson om de som drabbades, bekämpade och flydde eldstormarna då branden i Västmanland rasade 2014. Det är också en bok om global uppvärmning, monoskogsbruk och ansvar.

Sven Olov Karlsson visste tidigt att han ville skriva en bok om skogsbranden i Västmanland. Han och hans familj fick hastigt fly då branden i rasande fart drog fram mot den by där hans föräldragård ligger.
Sven Olov Karlsson visste tidigt att han ville skriva en bok om skogsbranden i Västmanland. Han och hans familj fick hastigt fly då branden i rasande fart drog fram mot den by där hans föräldragård ligger. FOTO: PHILIP PEREIRA DOS REIS

Varför skrev du en bok om branden?

– Jag drabbades på nära håll. Den tog mina skogsskiften. Min familj fick fly i bil. Ovanför oss steg eldklot, dubbelt så höga som trädtopparna. Andra fick kasta sig i sjöar, blev svedda i håret men som kunde räddas. Det kändes som en plikt för mig att dokumentera och förklara vad som hände, säger Sven Olov Karlsson.

Sommaren 2014 var snustorr med temperaturer på 35 grader. Det hade inte regnat på veckor då branden bröt ut den 31 juli. En underentreprenör som Stora Enso hade anlitat för markberedning, orsakade gnistor som startade den största skogsbranden i Sverige i modern tid.

Du har intervjuat forskare och samlat fakta om skogsbränder. En slutsats är att våldsamma skogsbränder är ett växande problem, bland annat på grund av det moderna skogsbruket och den globala uppvärmningen.

– Ja, bränderna och uppvärmningen hjälper varandra. Och skogsbränder är svårare att stänga av än kolkraftverk eller bilmotorer.

Många anser att skogsbruket är en kolsänka som minskar den globala uppvärmningen. Din bok pekar snarare på motsatsen?

– Det är komplicerat. Ja, skog binder kol, tills den brinner, då blir den en stark kolhöjare. Och extrema bränder blir allt vanligare. Förutom varmare väder har det blivit vanligare med större sammanhängande skogsbestånd av samma ålder och slag, som kan bära elden längre, som i Västmanland. Forskning visar att den årliga skogsbrandsäsongen kommer börja allt tidigare på våren och pågå allt längre in på hösten.

Ett utdrag av "Brandvakten" går att läsa i kommande nummer av Land Skogsbruk

Du skriver att Stora Enso hävdar att den lilla entreprenören bär ansvaret för att branden bröt ut?

– Det är tydligt i bolagets uttalanden i medier och i rättsprocessen. Sägas bör att de undvikit en avtalsmall som nästan alla stora skogsbolag ingått med entreprenörerna, vilken skulle ha gett entreprenören större möjlighet att pausa arbetet under olämpligt väder. Men intressantare än vem som ansvarar för den inledande gnistan är bakomliggande faktorer - vinstintressen, nedskärningar, klimatförändringar och ett extremt väder - som tillsammans bidrog till en katastrof.

Vilket ansvar har Stora Enso?

– Ett stort. Det tycker jag och många andra, till exempel försäkringsbolagen som stämt dem. Jag hoppas på domar som gör skogsindustrin avsevärt mer angelägen om att skydda skogen mot bränder.

Du skriver även om räddningstjänstens brist på resurser?

– Ja, sådant som flyg som kan vattenbomba och helikoptrar, har rationaliserats bort. Därför var räddningstjänsten hjälplös när branden växte till sig.

Vilka var brandens hjältar?

– Allmänheten som evakuerade varandra. De många bönder och skogsägare som jobbade med släckning, ofta med vetskap om att deras skogar brann bortom räddning. Och de brandmän som mot order gick in i brandområdet och lyckades rädda livet på Reine, som brännskadades svårt. Tyvärr omkom hans arbetskamrat, Robert. De två hade ingen aning om att de skulle köra rakt in i en eldstorm. Många i räddningstjänsten förstod inte heller hur farlig branden var: den växte för snabbt.

Fakta/Sven Olov Karlsson.

Gör: Journalist och författare.

Ålder: 46 år.

Familj: Fru och två barn, 8 och 6 år.

Bor: Bagarmossen i södra Stockholm samt föräldragården i Västmanland, som förlorade 40 ha produktiv skog i branden.

Aktuell: Med boken Brandvakten

Fakta/Skogsbranden i Västmanland

Branden pågick under två veckor och utvecklades till en så kallad megabrand med inslag av eldstormar som ödelade 14 000 hektar skog.

Det tog sex månader, en hel vinter, innan branden slocknat fullkomligt.

Den drabbade cirka 250 enskilda skogsägare samt ett antal större privata och statliga bolag.

Det tar 100-150 år innan skogen vuxit upp igen och 400 år innan markskiktet är fullt återställt.