Brist på halloumi efter försäljningsökning

Halloumi väntas bli en bristvara, både i Sverige och övriga Europa. Efterfrågan på stiger snabbare än produktionen.

FOTO: ISTOCK

Halloumiosten, som från början tillverkades av fårmjölk på Cypern, börjar nu sprida sig i fler varianter, baserade på både ko- och även getmjölk. Dess sega och knapriga konsistens gör att den har blivit allt vanligare komplement till kött på grillarna. Därför har nu försäljningen ökat på många håll under sommaren. I Storbritannien är bristen så stor att en producent på Cypern har börjat skicka nödleveranser, rapporterar The Herald.

Kan bli bristvara

Även i Sverige är Halloumi på väg att bli en bristvara, uppger Claes Salomonsson, presschef på Axfood, till SVT Nyheter Inrikes.

– Halloumi har blivit så otroligt populärt och Sverige är kanske ett av de länder som upptäckt halloumi snabbast vilket har gjort att konsumtionen ökat oerhört vilket kommer leda till att det blir brist, säger han.

Om även tyskar och fransmännen upptäcker halloumi finns risk att den tar slut, enligt Claes Salomonsson.

Grillost allt vanligare

Halloumi blir även allt oftare ett vegetariskt alternativ, där flera hamburgerkedjor har börjat sälja halloumiburgare, även om viss halloumi inte kan räknas som helvegetarisk för dem som inte äter livsmedel som innehåller löpe. Alternativ till till den cypriotiska osten, som är varumärkesskyddad börjar också komma, i form av exempelvis grillost.

LÄS OCKSÅ: Bröderna vill starta Laholms mejeri