Brist på hyvelspån ger pelletsbrist

Problemen för skogs- och träindustrierna efter den snöiga vintern får effekt på pelletstillverkare, som måste hålla produktionen nere i brist på råvara.

FOTO: ROLF SEGERSTEDT

Den blöta hösten och snöiga vintern har lett till stora problem för skogs- och träindustrierna, men även en omfattande pelletsbrist, vilket Land Skogsbruk har skrivit om.

Minskar produktionen

Ingemar Eriksson, pelletsföretagare i Mockfjärde, säger nu att hans företag måste minska produktionen som en följd av bristen hyvelspån som utgör råmaterialet till pellets, skriver SVT Nyheter Dalarna. Flera företag finns i Mockfjärd i Dalarna som är inriktade på tillverkning av pellets och olika former av biobränsle, däribland Dalapellets och Mockfjärds Biobränsle.

– Vi har lite brist på råvara. Det har varit kallt i Europa så mycket träråvara har exporterats dit medan importen av pellets till Sverige är liten, säger Ingemar Eriksson, vid pelletsfabriken i Mockfjärd, till SVT Nyheter Dalarna.

Ökad efterfrågan

Efterfrågan på pellets har samtidigt ökat eftersom flera stora analäggningar har ställt om från fossila bränslen till pellets. Den låga kronkursen gör också att import av pellets blir mindre lönsam. Tilllgången på pellets kan dock komma att öka under de kommande veckorna, spår Pelletsförbundet.

LÄS OCKSÅ: Brist på pellets i stora delar av Europa