Lena Johansson: Bristen på grön arbetskraft måste lösas på sikt

Problemet är egentligen mycket större än årets tillfälliga brist på säsongsarbetare. Bristen på arbetskraft i de gröna näringarna måste lösas också på längre sikt. Ungdomar måste känna att de gröna näringarna är en framtidsbransch, skriver Lena Johansson.

Ungdomar måste känna att de gröna näringarna är en framtidsbransch, skriver Lena Johansson i sin ledare.
Ungdomar måste känna att de gröna näringarna är en framtidsbransch, skriver Lena Johansson i sin ledare. FOTO: EMMA LARSSON/PRIVAT

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

Coronapandemin har satt strålkastarljuset på ett antal svagheter i vårt samhälle. Hur fungerar egentligen åldringsvården? Varför har vi inga beredskapslager? Och varför är det så svårt att hitta arbetskraft till de gröna näringarna? Det är bara några av dem.

Många har reagerat på bristen på inhemsk arbetskraft i de gröna näringarna. Hur kan det saknas 8 000 säsongsarbetare i svensk trädgårdsnäring och skogsbruk samtidigt som vi har rekordhög arbetslöshet?

Problemet är detsamma i hela Europa. I EU saknas enligt bondeorganisationen Copa-Cogeca just nu över en miljon säsongsarbetare för skörd och plantering. För att de europeiska konsumenterna ska kunna förses med mat reser varje år hundratusentals människor till jordbruk, frukt-, bär och grönsaksodlingar i de västra delarna av Europa från EUs östra medlemsländer, före detta Sovjetstater, Sydostasien och Afrika. Att rekrytera samma mängd säsongsarbetare i de egna länderna är omöjligt.

Förklaringarna är många. Arbetet i de gröna näringarna kan vara hårt och arbetsdagarna är ofta långa. Lönerna är, även om de är avtalsenliga, inte höga. Vilket i sin tur beror på dålig lönsamhet på grund av hård konkurrens och pressade matpriser.

De utländska arbetarna är också uppskattade för att de är kunniga, flitiga och ambitiösa. Även om faktiskt en hel del svenska ungdomar anställs för till exempel jordgubbsplockning och skogsplantering är det svårt att hitta utbildad, kvalificerad arbetskraft.

Men problemet är egentligen mycket större än årets tillfälliga och hastigt påkomna brist på säsongsarbetare. Bristen på arbetskraft i de gröna näringarna måste lösas också på längre sikt?

Ungdomar måste känna att de gröna näringarna är en framtidsbransch med karriärmöjligheter, även för den som inte äger en egen gård? Trots ett antal kampanjer för att öka attraktionskraften har många fortfarande en föråldrad syn på jordbruksarbete.

Visst kan jobb i jord- och skogsbruket vara tungt, men det är också väldigt meningsfullt. Många ungdomar drömmer om att få ägna dagarna åt mat, miljö och klimat. Frågan är bara hur de ska inse att det är just det de får göra i de gröna näringarna.

LÄS MER: Lena Johansson: ”Låt coronakrisen bli en väckarklocka”